Ciasto francuskie z grillowanymi warzywami - efektowna i lekka przekąska

Ciasto francuskie z warzywami
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie z warzywami to pięknie wyglądająca przekąska.
łatwy
30 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ciasto francuskie z grillowanymi warzywami to efektowna i lekka przekąska, do której przygotowania możesz wykorzystać warzywa, które pozostały po niedzielnym grillu, a także warzywa z patelni grillowej, gdy pora roku nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu. Danie bardzo kolorowe, przepyszne i zdrowe. Na dodatek bardzo łatwe do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • czarne oliwki bez pestek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić i podpiec na grillu przez 5-6 minut.
  • Ciasto francuskie rozwinąć na wyłożonej papierem blaszce mniejszej niż jego wielkość.
  • Z wystających poza blaszkę kawałków ciasta zrobić boczki.
  • Wierzch ciasta posmarować odrobiną oliwy, na nim ułożyć zgrillowane warzywa i pokrojone oliwki.
  • Warzywa oprószyć solą i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 15-20. Temperatura 180 st.C.
Warzywa na grilla
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej