Ciasto francuskie z grillowanymi warzywami - efektowna i lekka przekąska
2021-10-07

łatwy
30 min
6
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ciasto francuskie z grillowanymi warzywami to efektowna i lekka przekąska, do której przygotowania możesz wykorzystać warzywa, które pozostały po niedzielnym grillu, a także warzywa z patelni grillowej, gdy pora roku nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu. Danie bardzo kolorowe, przepyszne i zdrowe. Na dodatek bardzo łatwe do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 6 pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki bez pestek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić i podpiec na grillu przez 5-6 minut.
- Ciasto francuskie rozwinąć na wyłożonej papierem blaszce mniejszej niż jego wielkość.
- Z wystających poza blaszkę kawałków ciasta zrobić boczki.
- Wierzch ciasta posmarować odrobiną oliwy, na nim ułożyć zgrillowane warzywa i pokrojone oliwki.
- Warzywa oprószyć solą i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 15-20. Temperatura 180 st.C.
Warzywa na grilla