Chleb szpinakowy - przepis na pyszny chlebek ze szpinakiem

Chleb szpinakowy - przepis na pyszny chlebek ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Chleb z dodatkiem szpinaku i sera jest przepyszny - idealny na wycieczki i grilla, a także na codzienne kanapki
łatwy
40 min
4

Chlebek .ze szpinakiem i dwoma rodzajami sera jest przepyszny, doskonale się też prezentuje. Idealny na imprezy, nie wymaga smarowania masłem

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 180 g mąki 00
  • 14 g suchych drożdży
  • 100 g sera typu gruyere pokrojonego na bardzo małe kawałki
  • 250 g sera feta
  • 150 ml oleju
  • 3 duże garście świeżego, surowego szpinaku
  • 1 pęczek bazylii
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce lekko ubić jajka i dodać mleko, olej, sól i pieprz.
  • Dodać mąkę i drożdże i dobrze wymieszać.
  • Dodać ser gruyere, grubo krojony ręcznie ser feta, pokrojone: szpinak i bazylię. Wymieszać.
  • Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Wlać ciasto i odstawić na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 45-50 minut. ten chlebek jest dobry na gorąco, ale również doskonały w temperaturze pokojowej.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej