Chleb szpinakowy - przepis na pyszny chlebek ze szpinakiem

Chleb szpinakowy - przepis na pyszny chlebek ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Chleb z dodatkiem szpinaku i sera jest przepyszny - idealny na wycieczki i grilla, a także na codzienne kanapki
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Chlebek ze szpinakiem i dwoma rodzajami sera jest przepyszny. Doskonale się prezentuje i pysznie smakuje. Jest idealny na śniadanie, kolację i można podawać go jako przekąskę na imprezach. Jest tak dobry, że nie wymaga smarowania masłem. Oto prosty przepis na znakomity chleb szpinakowy.

Z czego zrobić chleb szpinakowy?

Aby przygotować jeden bochenek pysznego domowego chleba szpinakowego, potrzebnych jest tylko kilka składników. Sekretem jego smaku jest nie tylko dodatek świeżego szpinaku, ale i dwóch rodzajów sera. Do chleba dodaje się grecki ser feta oraz szwajcarski Gruyère. To właśnie sery nadają pysznego smaku i oryginalnego aromatu. Pozostałe składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Co jest więc potrzebne, aby upiec wyborny chleb szpinakowy? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • sery – feta i Gruyère
  • suche drożdże
  • mleko
  • olej
  • świeży szpinak
  • świeża bazylia
  • jajka
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić chleb szpinakowy?

Pyszny i aromatyczny chleb z dodatkiem świeżych liści szpinaku i dwóch serów bez problemu można zrobić w domu. Ten zielony bochenek jest najlepszym przykładem, że upieczenie domowego pieczywa wcale nie jest tak trudne. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a chleb uda się za pierwszym razem. Chleb szpinakowy wyrasta na suchych drożdżach, ale ciasta nie trzeba wyrabiać. Należy jedynie wymieszać je łyżką.

Jak przygotować zielony chleb szpinakowy, którego smak podkręcają grecki i szwajcarski ser? Z tym przepisem jest to nie tylko proste, ale i szybkie.

  • 1. krok – połączenie składników mokrych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi, serami i posiekanym szpinakiem oraz pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i odstawienie do wyrośnięcia na 20 minut
  • 4. krok – upieczenie chleba szpinakowego w piekarniku

Jak podawać chleb szpinakowy?

Doskonały chleb z dodatkiem świeżego szpinaku sprawdzi się zawsze i podbije niejedno podniebienie. Jest tak dobry, że świetnie smakuje sam. Jest idealną bazą do kanapek na śniadanie. Można podawać go do obiadu i jako przystawkę. To dobry pomysł na imprezową przekąskę. Chleb szpinakowy ma tę zaletę, że można serwować go po lekkim ostygnięciu, kiedy jest jeszcze ciepły. Doskonale smakuje po całkowitym ostygnięciu. Najlepiej przekonać się osobiście, wybrać ten przepis i własnoręcznie upiec smakowity chleb szpinakowy.

SKŁADNIKI

  • 180 g mąki typ 00
  • 250 g sera feta
  • 150 ml oleju
  • 100 g sera typu Gruyère 
  • 100 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 duże garście świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce lekko ubić jajka. Wlać mleko i olej. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wsypać mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać pokrojony w drobną kostkę ser Gruyère, grubo krojony ser feta oraz posiekany szpinak i bazylię. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać lekko ciepły lub po całkowitym ostygnięciu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 45-50 minut. ten chlebek jest dobry na gorąco, ale również doskonały w temperaturze pokojowej.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej