To najlepszy domowy chleb, jaki jadłam. Robię go mikserem z 4 tanich składników
Dieta wegetariańska
Pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. To jedna z najłatwiejszych receptur na pyszne domowe pieczywo, jaka istnieje. Wystarczą tylko cztery składniki i dobre chęci, aby zrobić smakowity chleb. Poznajcie prosty przepis na chleb z czterech składników, który zawsze się udaje.
Z jakich składników robi się chleb?
Aby upiec pyszny chleb w domu, wystarczy mieć dobry przepis. W tej sprawdzonej recepturze chleb piecze się tylko z czterech składników. Lista jest więc krótka, a wszystkie produkty są do kupienia przez cały rok. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne.
Jakie składniki są potrzebne na chleb domowy? Upieczony według prostego i sprawdzonego przepisu chleb składa się tylko z czterech składników. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- woda
- drożdże instant
- sól
Jak zrobić chleb z 4 składników?
Każdy może upiec w domu pyszny chleb, którego skórka jest chrupiąca, a środek miękki i pachnący. Wystarczy wybrać ten prosty przepis, a chleb z czterech składników uda się za pierwszym razem. Należy jednak trzymać się podanych w przepisie proporcji składników, a także pilnować temperatury w piekarniku i czasu pieczenia.
Jak upiec domowy chleb z czterech składników? To łatwy przepis na najlepsze domowe pieczywo. Przyda się mikser lub robot planetarny, który ułatwi pracę.
- 1. krok – zmiksowanie mąki z wodą i odstawienie na 40 minut
- 2. krok – połączenie ciasta z suchymi drożdżami i solą
- 3. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia na 2 godziny
- 4. krok – przełożenie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
Czym wzbogacić chleb z 4 składników?
To podstawowy przepis na wyśmienity domowy chleb, który robi się z czterech niedrogich składników. Ciasto chlebowe można wzbogacić różnymi dodatkami, które podkręcą jego smak. Sprawdzą się pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam, mak czy posiekane orzechy. Chleb z czterech składników pysznie smakuje z dodatkiem suszonych ziół i różnych przypraw. Wierzch można posypać płatkami owsianymi lub czarnuszką, która nada przyjemnego aromatu.
SKŁADNIKI
- 720 g mąki pszennej
- 550 g letniej wody
- 10 g drożdży suszonych
- 10 g soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera wsypać mąkę i wlać wodę. Za pomocą haka wyrobić gładkie ciasto (około 5 minut) . Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.
- Do ciasta wsypać sól i suche drożdże. Ponownie wyrobić mikserem (około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec 30 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu na kolację.