To najlepszy domowy chleb, jaki jadłam. Robię go mikserem z 4 tanich składników

chleb z 4 składników
Autor: Shutterstock Weź 4 składniki i zrób z nich pyszny domowy chleb. Zawsze się udaje i znika błyskawicznie.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. To jedna z najłatwiejszych receptur na pyszne domowe pieczywo, jaka istnieje. Wystarczą tylko cztery składniki i dobre chęci, aby zrobić smakowity chleb. Poznajcie prosty przepis na chleb z czterech składników, który zawsze się udaje.

Z jakich składników robi się chleb?

Aby upiec pyszny chleb w domu, wystarczy mieć dobry przepis. W tej sprawdzonej recepturze chleb piecze się tylko z czterech składników. Lista jest więc krótka, a wszystkie produkty są do kupienia przez cały rok. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne.

Jakie składniki są potrzebne na chleb domowy? Upieczony według prostego i sprawdzonego przepisu chleb składa się tylko z czterech składników. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • woda
  • drożdże instant
  • sól

Jak zrobić chleb z 4 składników?

Każdy może upiec w domu pyszny chleb, którego skórka jest chrupiąca, a środek miękki i pachnący. Wystarczy wybrać ten prosty przepis, a chleb z czterech składników uda się za pierwszym razem. Należy jednak trzymać się podanych w przepisie proporcji składników, a także pilnować temperatury w piekarniku i czasu pieczenia.

Jak upiec domowy chleb z czterech składników? To łatwy przepis na najlepsze domowe pieczywo. Przyda się mikser lub robot planetarny, który ułatwi pracę.

  • 1. krok – zmiksowanie mąki z wodą i odstawienie na 40 minut
  • 2. krok – połączenie ciasta z suchymi drożdżami i solą
  • 3. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia na 2 godziny
  • 4. krok – przełożenie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku

Czym wzbogacić chleb z 4 składników?

To podstawowy przepis na wyśmienity domowy chleb, który robi się z czterech niedrogich składników. Ciasto chlebowe można wzbogacić różnymi dodatkami, które podkręcą jego smak. Sprawdzą się pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam, mak czy posiekane orzechy. Chleb z czterech składników pysznie smakuje z dodatkiem suszonych ziół i różnych przypraw. Wierzch można posypać płatkami owsianymi lub czarnuszką, która nada przyjemnego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 720 g mąki pszennej
  • 550 g letniej wody
  • 10 g drożdży suszonych
  • 10 g soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera wsypać mąkę i wlać wodę. Za pomocą haka wyrobić gładkie ciasto (około 5 minut) . Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.
  • Do ciasta wsypać sól i suche drożdże. Ponownie wyrobić mikserem (około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec 30 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej