Bułki zapiekane z mielonym mięsem: łatwy przepis na obfity posiłek

Bułki zapiekane z mielonym mięsem: łatwy przepis na obfity posiłek
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Zamiast pizzy, czy burgera polecam sprytny sposób na pyszne bułki zapiekane z mięlnymi mięsem. No łatwiej się nie da. Ten posiłek wyczarujecie w ciągu 30 minut. Chrupiąca bułka, soczyste mięso i roztopiony ser to jest to! Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 4 bułki sezamowe
  • 1 cebula
  • 300 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 8 plasterków sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki przeciąć na pół. Środki bułek wydrążyć. Miękisz bułki drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso oraz tymianek. Smażyć do zrumienienia.
  • Zrumienione mięso i cebulę wymieszać z okruchami miękiszu bułki, keczupem i majonezem. 
  • Dno każdej połów wyłożyć plastrem sera. Na serze położyć porcję nadzienia z mielonego mięsa. Przykryć drugim plasterkiem sera.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej