Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami: przepis, który uzależnia

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami: przepis który uzależnia
Autor: Shutterstock Pieczona z ziemniakami i pieczarkami kiełbasa jest pyszna
łatwy
30 min
4

Biała kiełbasa nie zawiera saletry, jest więc dużo zdrowsza. Warto ją wykorzystać do przygotowania ciepłej kolacji. Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami wybornie smakuje. Ta zapiekanka po prostu zniewala. Kto raz ją spróbuje będzie już od niej uzależniony. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kiełbasy parzonej 
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 250 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • 6 ząbków czosnku grubo posiekanych
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. 
  • W dużej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj olej i ponownie wymieszaj.  Dopraw solą i pieprzem do smaku
  • Rozłóż mieszaninę warzyw na dużej brytfannie lub dużej blasze do pieczenia. Na wierzchu ułóż kiełbasę nakłutą w kilku miejscach i piecz przez 30–40 minut, obracając kiełbaski w połowie pieczenia.