Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami: przepis, który uzależnia
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Biała kiełbasa nie zawiera saletry, jest więc dużo zdrowsza. Warto ją wykorzystać do przygotowania ciepłej kolacji. Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami wybornie smakuje. Ta zapiekanka po prostu zniewala. Kto raz ją spróbuje będzie już od niej uzależniony.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
- 250 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 6 ząbków czosnku grubo posiekanych
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
- W dużej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku
- Rozłóż mieszaninę warzyw na dużej brytfannie lub dużej blasze do pieczenia. Na wierzchu ułóż kiełbasę nakłutą w kilku miejscach i piecz przez 30–40 minut, obracając kiełbaski w połowie pieczenia.