Bao - przepis na azjatyckie bułeczki gotowane na parze
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Bułeczki bao przypominają nasze pampuchy - proces ich przygotowania także. W kuchni azjatyckiej nadziewa się je się mięsem, rybami i owocami morza, warzywami, piklami. Podawane też bywają na słodko - jak nasze parowańce. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich - przygotuj samodzielnie pyszne i delikatne bułeczki bao.
Przygotowanie bułeczek bao wymaga nieco wprawy, ale nie jest aż tak trudne, by miłośnicy ciasta drożdżowego i kuchni azjatyckiej nie powinni mieć z nimi większego problemu. Bułeczki doskonale smakują z boczkiem w sosie hoisin (to klasyczny patent na nadzienie do nich) z szarpaną wieprzowiną czy wołowiną, z krewetkami w tempurze, z grzybami smażonymi. Bao mają neutralny smak, są zdrowsze niż klasyczne pieczone bułeczki, gdyż nie zawierają akrylamidu mającego działanie rakotwórcze i obecnego w pieczonym pieczywie. Są jednak mniej trwałe od pieczywa tradycyjnego - w zależności od temperatury i wilgotności otoczenia nadają się do spożycia przez 1-2 dni.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 4 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać ze sobą wodę, drożdże i cukier, odstawić na kilka minut, by drożdże "ożyły". Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i rozczyn z drożdży.
- Dokładnie wyrobić ciasto mikserem z końcówkami hakowymi, mieszając wszystko razem ok. 10 minut, by ciasto było gładkie i elastyczne.
- Pozostawić ciasto w misce przykrytej folią spożywczą - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut do godziny, aby podwoiło ono swoją objętość.
- Z gotowego ciasta formować owalne bułeczki, lekko obsypać mąką, złożyć na pół i lekko rozwałkować (po uparowaniu bułeczki rozłożą się)
- Bułeczki ułożyć w koszyku do parowania, wyłożonym pergaminem, uważając przy tym, aby się nie posklejały. Odstawić je na 20-30 minut, aby wyrosły.
- Gotowe bułki parować przez ok. 20 minut, kładąc sito do parowania na garnek z letnią wodą i doprowadzając ją do wrzenia. Parować bułeczki bao aż będą zupełnie „upieczone”.