Bao - przepis na azjatyckie bułeczki gotowane na parze

Bao - przepis na azjatyckie bułeczki gotowane na parze
Autor: Shutterstock Bułeczki bao to prawdziwy hit azjatyckiej kuchni
średni
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Bułeczki bao przypominają nasze pampuchy - proces ich przygotowania także. W kuchni azjatyckiej nadziewa się je się mięsem, rybami i owocami morza, warzywami, piklami. Podawane też bywają na słodko - jak nasze parowańce. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich  - przygotuj samodzielnie pyszne i delikatne bułeczki bao.

Przygotowanie bułeczek bao wymaga nieco wprawy, ale nie jest aż tak trudne, by  miłośnicy ciasta drożdżowego i kuchni azjatyckiej nie powinni mieć z nimi większego problemu. Bułeczki doskonale smakują z boczkiem w sosie hoisin (to klasyczny patent na nadzienie do nich) z szarpaną wieprzowiną czy wołowiną, z krewetkami w tempurze, z grzybami smażonymi. Bao mają neutralny smak, są zdrowsze niż klasyczne pieczone bułeczki, gdyż nie zawierają akrylamidu mającego działanie rakotwórcze i obecnego w pieczonym pieczywie. Są jednak mniej trwałe od pieczywa tradycyjnego - w zależności od temperatury i wilgotności otoczenia nadają się do spożycia przez 1-2 dni.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać ze sobą wodę, drożdże i cukier, odstawić na kilka minut, by drożdże "ożyły". Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i rozczyn z drożdży.
  • Dokładnie wyrobić ciasto mikserem z końcówkami hakowymi, mieszając wszystko razem ok. 10 minut, by ciasto było gładkie i elastyczne.
  • Pozostawić ciasto w misce przykrytej folią spożywczą - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut do godziny, aby podwoiło ono swoją objętość.
  • Z gotowego ciasta formować owalne bułeczki, lekko obsypać mąką, złożyć na pół i lekko rozwałkować (po uparowaniu bułeczki rozłożą się)
  • Bułeczki ułożyć w koszyku do parowania, wyłożonym pergaminem, uważając przy tym, aby się nie posklejały. Odstawić je na 20-30 minut, aby wyrosły.
  • Gotowe bułki parować przez ok. 20 minut, kładąc sito do parowania na garnek z letnią wodą i doprowadzając ją do wrzenia. Parować bułeczki bao aż będą zupełnie „upieczone”.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej