Samosy. Mój ulubiony przepis na indyjskie smażone pierożki samosa

Samosy
Autor: Shutteratock Samosy to popularna indyjska przekąska, którą można przygotować w wersji wege lub mięsnej..
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Samosy to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni indyjskiej i wyjątkowo popularna przekąska w Indiach. Te chrupiące pierożki z ciasta, wypełnione wegetariańskim (częściej spotykanym) lub mięsnym farszem, są smażone na głębokim oleju. Oto mój ulubiony przepis na samosy z pysznym warzywnym nadzieniem z ziemniaków, kalafiora i groszku, które z łatwością można przygotować w domowym zaciszu.

Pierożki samosa lubią towarzystwo

Samosy podaje się zazwyczaj w towarzystwie sosów, w których można zanurzać chrupiące ciasto. Świetnie nadaje się do tego pikantny sos pomidorowy, sos curry lub drobno zmielona pomidorowa salsa. Ale do samosów można podać niemalże każdy sos, taki jak lubisz. Ja na przykład uwielbiam ich smak w połączeniu z sosem chimichurri - takie swoiste połączenie kultur kulinarnych Azji i Ameryki Południowej.  W galerii znajdziecie kilka propozycji aromatycznych sosów, które można z pewnością podać do pierożków.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię a w niej TOP 10 sekretnych sosów na zimno

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag ghee (masło klarowane)
  • 5-7 łyżek wody
  • sól
  • Farsz:
  • 20 dag zielonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku indyjskiego
  • po 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, startego kłącza imbiru, zmielonych: kolendry, goździków, cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem. Zagnieć ciasto, powoli dodając wodę.
  • Uformuj kulę, skrop wodą i przykryj.
  • Rozgrzej na patelni ghee lub olej, wrzuć kminek, gdy zbrązowieje, dodaj kozieradkę, następnie imbir i zmielone przyprawy.
  • Po kilku minutach dołóż drobno pokrojone ziemniaki, smaż 3–4 minuty, mieszając.
  • Dodaj różyczki kalafiora, smaż kolejne 3–4 minuty. Wlej 2 łyżki wody, gotuj do miękkości.
  • Dodaj ugotowany groszek, sól, pieprz, wystudź.
  • Ciasto podziel na małe kulki, rozwałkuj na placuszki, przekrój każdy na pół.
  • Złóż dwa końce prostego brzegu, tak by utworzyły kieszonkę.
  • Do środka nałóż nadzienie, zlep brzegi.
  • Smaż w głębokim tłuszczu. Odsącz i podawaj na gorąco.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej