Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki

Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki
Autor: Shutterstock Pierożki samosa to  najbardziej popularna indyjska przekąska.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierożki samosa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Samosy to najbardziej znana hinduska przekąska, ciasto wypełnione wegetariańskim (bardziej popularne) lub mięsnym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag ghee (masło klarowane) lub masła
  • 5-7 łyżek wody
  • sól
  • Farsz:
  • 20 dag groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka kminku indyjskiego
  • po 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, startego kłącza imbiru, zmielonych: kolendry, goździków, cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem. Zagnieć ciasto, powoli dodając wodę.
  • Uformuj kulę, skrop wodą i przykryj.
  • Rozgrzej na patelni ghee lub olej, wrzuć kminek, gdy zbrązowieje, dodaj kozieradkę, następnie imbir i zmielone przyprawy.
  • Po kilku minutach dołóż drobno pokrojone ziemniaki, smaż 3–4 minuty, mieszając.
  • Dodaj różyczki kalafiora, smaż kolejne 3–4 minuty. Wlej 2 łyżki wody, gotuj do miękkości.
  • Dodaj ugotowany groszek, sól, pieprz, wystudź.
  • Ciasto podziel na małe kulki, rozwałkuj na placuszki, przekrój każdy na pół.
  • Złóż dwa końce prostego brzegu, tak by utworzyły kieszonkę.
  • Do środka nałóż nadzienie, zlep brzegi.
  • Smaż w głębokim tłuszczu. Odsącz i podawaj na gorąco.