Samosy - przepis na indyjskie smażone pierożki samosa

Samosy
Autor: Shutteratock Samosy to popularna indyjska przekąska, którą można przygotować w wersji wege lub mięsnej..
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierożki samosa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej i najpopularniejsza hinduska przekąska. Samosy to ciasto wypełnione wegetariańskim (bardziej popularne) lub mięsnym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu. Podpowiadamy przepis na samosy wypełnione fantastycznym warzywnym nadzieniem z ziemniaków, kalafiora i groszku, które każdy może przygotować w domu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag ghee (masło klarowane)
  • 5-7 łyżek wody
  • sól
  • Farsz:
  • 20 dag zielonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku indyjskiego
  • po 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, startego kłącza imbiru, zmielonych: kolendry, goździków, cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem. Zagnieć ciasto, powoli dodając wodę.
  • Uformuj kulę, skrop wodą i przykryj.
  • Rozgrzej na patelni ghee lub olej, wrzuć kminek, gdy zbrązowieje, dodaj kozieradkę, następnie imbir i zmielone przyprawy.
  • Po kilku minutach dołóż drobno pokrojone ziemniaki, smaż 3–4 minuty, mieszając.
  • Dodaj różyczki kalafiora, smaż kolejne 3–4 minuty. Wlej 2 łyżki wody, gotuj do miękkości.
  • Dodaj ugotowany groszek, sól, pieprz, wystudź.
  • Ciasto podziel na małe kulki, rozwałkuj na placuszki, przekrój każdy na pół.
  • Złóż dwa końce prostego brzegu, tak by utworzyły kieszonkę.
  • Do środka nałóż nadzienie, zlep brzegi.
  • Smaż w głębokim tłuszczu. Odsącz i podawaj na gorąco.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.

Pierożki samosa lubią towarzystwo

Samosy podaje się zazwyczaj w towarzystwie sosów, w których można zanurzać chrupiące ciasto. Świetnie nadaje się do tego pikantny sos pomidorowy, sos curry lub drobno zmielona pomidorowa salsa. ale do samosów można podać niemalże każdy sos, taki jak lubisz. Ja na przykład uwielbiam ich smak w połączeniu z sosem chimichurri - takie swoiste połączenie kultur kulinarnych Azji i Ameryki Południowej.  W galerii znajdziecie kilka propozycji aromatycznych sosów, które można z pewnością podać do pierożków.

Galeria: TOP 10 sekretnych sosów na zimno

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej