Wschodnie knysze - przepis na Wigilię i nie tylko
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Oto propozycja potrawy wigilijnej popularnej na Białorusi, Litwie i Ukrainie: wigilijne knysze smażone w oleju. Spróbuj tej świątecznej potrawy, dzięki której ciekawie urozmaicisz menu na Wigilię.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować wigilijne knysze, najpierw zrób farsz. Ziemniaki ugotuj, utłucz, połącz z białym serem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Farsz powinien być trochę ostry.
- Wymieszaj składniki na ciasto (objętościowo powinno go być tyle co farszu).
- Z farszu utocz małe kulki i wrzuć do ciasta. Wymieszaj wszystko delikatnie, aby kulki się nie rozpadły.
- Ciasto nałóż dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu.
- Do knyszy możesz podać sos czosnkowy: trochę śmietany, majonezu, sól i czosnek, dodatkowo też świeży koperek.