Farsz do pierogów robię z tej kaszy. Wersja wegetariańska urzeka smakiem

pierogi z kaszą gryczaną
Autor: Shutterstock Weź kaszę gryczaną i wymieszaj z kilkoma składnikami. To najlepszy wege farsz do pierogów.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi mają szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. To danie ponadczasowe, które sprawdza się podczas świąt i nie tylko. Farsz do pierogów można przyrządzić z mięsa, warzyw czy grzybów. Mało kto wie, że domowe pierogi świetnie smakują z wegetariańskim nadzieniem. Oto prosty przepis na wyborne pierogi, w których środku kryje się aromatyczne nadzienie z kaszy gryczanej.

Co można zrobić z kaszą gryczaną?

Kasza gryczana jest znana w Polsce od setek lat. To produkt, który często gościł w domach za komuny. Kasza gryczana była jednym z nielicznych łatwo dostępnych produktów. Dziś zwykle podaje się ją jako dodatek do obiadu mięsnego. Można przygotować z niej różne potrawy wegetariańskie i polską odpowiedź na włoskie risotto, czyli gryczotto. Gryka sprawdzi się też jako składnik farszu do pierogów, które w wersji wegetariańskiej są pyszne, aromatyczne i sycące.

Warto wiedzieć, że kasza gryczana to skarbnica zdrowia. Ta znana w Polsce od XII wieku kasza jest bezglutenowa i bogata w białko, kwas foliowy, aminokwasy i błonnik pokarmowy. To źródło witamin z grupy B, E, P i PP oraz fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, jodu, miedzi, cynku, niklu, kobaltu i boru. Ma dobry wpływ na pracę jelit i przemianę materii. Wspomaga układ krwionośny i nerwowy. Kasza gryczana to także zastrzyk dla urody.

Jak zrobić farsz do pierogów z kaszy gryczanej?

Przepis na pierogi wypełnione smacznym nadzieniem z kaszy gryczanej nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Przyrządzenie pierogów według tego sprawdzonego przepisu rozpoczyna się od zrobienia gryczanego farszu, a następnie przygotowuje się ciasto.

Jak robi się farsz z kaszy gryczanej do domowych wege pierogów? Przygotowanie nadzienia nie jest trudne i czasochłonne.

  • 1. krok – namoczenie, ugotowanie i posiekanie suszonych grzybów
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i grzybów na patelni
  • 3. krok – wymieszanie składników z ugotowaną kaszą gryczaną i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 5. krok – wycięcie kółek z ciasta, nałożenie farszu z kaszy gryczanej i zlepienie pierogów
  • 6. krok – ugotowanie pierogów z kaszą gryczaną w osolonym wrzątku.

Ile gotować pierogi z kaszą gryczaną?

Pyszne wegetariańskie pierogi wypełnione doskonałym farszem z kaszy gryczanej i suszonych grzybów gotuje się w osolonym wrzątku. Pierogi należy gotować partiami przez trzy minuty, licząc czas od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Można je delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Ugotowane pierogi wyjmuje się za pomocą łyżki cedzakowej.

Wyśmienite wege pierogi nadziane kaszą gryczaną świetnie smakują następnego dnia po odgrzaniu. Można podgrzać je w niewielkiej ilości wody lub podsmażyć na patelni. W tej wersji staną się przyjemnie chrupiące.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

  • farsz:
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
  • 3 cebule
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone podgrzybki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić, ugotować do miękkości i drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w drobną kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać podgrzybki i smażyć kilka minut.
  • Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać podsmażone grzyby z cebulą. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z solą. Do gorącej wody włożyć masło i mieszać, aż się roztopi. Wodę z masłem stopniowo wlewać do mąki i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać na obiad z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej