Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku
Autor: Shutterstock Mięsne empanadas najlepiej smakują z salsa verde lub salsą pomidorową
średni
50 min
4

Empanadas to pieczone pierogi z nadzieniem mięsnym, ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Każdy region Argentyny, skąd empanadas wyemigrowały w świat, ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Przygotowanie pieczonych pierogów w stylu południowo-amerykańskim nie jest trudne, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto do empanadas:
  • 750 g mąki pszennej
  • 180-250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • Na farsz do empanadas:
  • 100 g masła
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 2 białe cebule
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • garść poszatkowanego grubego szczypioru
  • 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego)
  • 1 łyżka stołowa oregano (najlepiej świeże)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ciasta: Mleko podgrzać w rondelku. 
  • Masło zmiksować z mąką i odrobiną soli, aż powstaną okruchy, które zaczną się zlepiać.
  • Do ciasta dodać żółtko i ciepłe mleko. Dalej wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
  • Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • Przygotowanie farszu:
  • Wymieszać w misce mielone mięso z przyprawami.
  • Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle.
  • Gdy cebula jest już zeszklona dodać mielone mięso i smażyć przez 10 minut, często mieszając. Na koniec dodać posiekany szczypior. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotowanie pierogów:
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury około 200°C.
  • Wyjąć porcję ciasta z lodówki i rozwałkować na grubość około 2 mm. Za pomocą spodeczka wykroić krążki.
  • Na krążkach układać łyżkę farszu, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, złożyć na pół i skleić. To samo zrobić z pozostałym ciastem i farszem.
  • Empanadas ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować żółtkiem roztrzepanym z kilkoma kroplami wody.
  • Piec przez około 22-25 minut (piekarnik ustawiony góra/dół) lub do momentu, gdy się zrumienią.
  • Empanadas najlepiej podawać z salsa verde lub salsą pomidorową.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej