Salsa verde mexicana: meksykański zielony sos z miechunki pomidorowej

2021-03-29
Salsa verde mexicana: meksykański zielony sos z miechunki pomidorowej
Autor: thinkstockphotos.com Zielony sos z miechunki pomidorowej to podstawa kuchni meksykańskiej. 
łatwy
15 min
4

Meksykańska salsa verde, czyli salsa zielona, jest obok czerwonego sosu z pomidorów, jednym z najpopularniejszych dodatków w kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się go z owoców tomatillo, czyli miechunki pomidorowej, zielonych kuzynów pomidora i spółki. Również w Polsce uprawia się miechunkę skórzastą odmiany Amarillo. 

SKŁADNIKI

  • 200 g miechunki pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 papryczka jalapeno
  • do smaku sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce miechunki umyć i grubo posiekać.
  • Kolendrę posiekać razem z gałązkami. Cebulę pociąć na ósemki.
  • Do blendera wrzucić miechunkę, cebulę, kolendrę. Dodać sok z limony i przyprawy. Zmiksować na gładko.