Zielony koktajl z awokado, borówkami i masłem orzechowym. Zrobisz go w 5 minut

zielony koktajl z awokado, borówkami i masłem orzechowym
Autor: Shutterstock Zielony koktajl z awokado, borówkami i masłem orzechowym to poranny zastrzyk zdrowia.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Ten zielony koktajl to prawdziwa porcja zdrowia w jednej szklance. Każdy składnik jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Idealnie smakuje o poranku, dodając energii i poprawiając nastrój na cały dzień. Oto prosty przepis na zielony koktajl z awokado, borówkami i masłem orzechowym.
 

Jakie zielone warzywa do koktajli?

W tym pysznym koktajlu znajdują się składniki, które znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości:

  • mleko kokosowe – źródło kwasów tłuszczowych
  • awokado – skarbnica przeciwutleniaczy, witamin i minerałów
  • seler naciowy – zawiera błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze, witaminy i minerały
  • borówki amerykańskie – niskokaloryczne owoce o niskim IG bogate w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy oraz witaminy
  • zielony ogórek – składające się z wody niskokaloryczne warzywo, które jest bogate w witaminy i minerały
  • masło orzechowe – źródło węglowodanów, białka, kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i minerałów

Jak zrobić zielony koktajl?

Awokado, seler naciowy i zielony ogórek kroi się na mniejsze kawałki i blenduje z dodatkiem mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Do szklanek nakłada się porcje borówek amerykańskich i wlewa koktajl. Na wierzchu można ułożyć świeże owoce i listki mięty. Gotowe!

Jak pić zielony koktajl?

Zielonego koktajlu z awokado, borówkami i masłem orzechowym nie powinno się pić częściej niż trzy razy w tygodniu. Miks zielonych warzyw z mlekiem kokosowym i borówkami można pić na czczo. Jedna szklanka dostarczy niezbędnych składników odżywczych, które lepiej wchłoną się na pusty żołądek. Po godzinie od wypicia koktajlu można zjeść śniadanie. Koktajl z zielonych warzyw można też pić po posiłku, ale należy odczekać dwie do trzech godzin.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 świeżego zielonego ogórka
  • 80 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • kilka kropli soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Seler naciowy, ogórek pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia blendera.
  • Dodać awokado i masło orzechowe. Wlać mleko kokosowe i dokładnie zmiksować na gładko. Do szklanek wsypać borówki amerykańskie i wlać koktajl.
  • Przelać do szklanek. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
więcej