Zielony koktajl z awokado, borówkami i masłem orzechowym. Zrobisz go w 5 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Ten zielony koktajl to prawdziwa porcja zdrowia w jednej szklance. Każdy składnik jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Idealnie smakuje o poranku, dodając energii i poprawiając nastrój na cały dzień. Oto prosty przepis na zielony koktajl z awokado, borówkami i masłem orzechowym.
Jakie zielone warzywa do koktajli?
W tym pysznym koktajlu znajdują się składniki, które znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości:
- mleko kokosowe – źródło kwasów tłuszczowych
- awokado – skarbnica przeciwutleniaczy, witamin i minerałów
- seler naciowy – zawiera błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze, witaminy i minerały
- borówki amerykańskie – niskokaloryczne owoce o niskim IG bogate w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy oraz witaminy
- zielony ogórek – składające się z wody niskokaloryczne warzywo, które jest bogate w witaminy i minerały
- masło orzechowe – źródło węglowodanów, białka, kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i minerałów
Jak zrobić zielony koktajl?
Awokado, seler naciowy i zielony ogórek kroi się na mniejsze kawałki i blenduje z dodatkiem mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Do szklanek nakłada się porcje borówek amerykańskich i wlewa koktajl. Na wierzchu można ułożyć świeże owoce i listki mięty. Gotowe!
Jak pić zielony koktajl?
Zielonego koktajlu z awokado, borówkami i masłem orzechowym nie powinno się pić częściej niż trzy razy w tygodniu. Miks zielonych warzyw z mlekiem kokosowym i borówkami można pić na czczo. Jedna szklanka dostarczy niezbędnych składników odżywczych, które lepiej wchłoną się na pusty żołądek. Po godzinie od wypicia koktajlu można zjeść śniadanie. Koktajl z zielonych warzyw można też pić po posiłku, ale należy odczekać dwie do trzech godzin.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 świeżego zielonego ogórka
- 80 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki masła orzechowego
- kilka kropli soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Seler naciowy, ogórek pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia blendera.
- Dodać awokado i masło orzechowe. Wlać mleko kokosowe i dokładnie zmiksować na gładko. Do szklanek wsypać borówki amerykańskie i wlać koktajl.
- Przelać do szklanek. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.