Teraz lemoniadę robię z tych egzotycznych owoców. Smakuje obłędnie i świetnie orzeźwia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić fajną lemoniadę? Pyszny, orzeźwiający i chłodzący napój na upały można zrobić łatwo i błyskawicznie. Wystarczy skorzystać z tego prostego przepisu. Lemoniada pomarańczowa jest idealna na lato. Robi się ją z czterech produktów, a podaje z kostkami lodu i listkami mięty. Zobaczcie, jak zrobić domową lemoniadę z pomarańczy. Ten smak was zachwyci.
Lemoniada pomarańczowa – składniki
Lemoniada na upał jest nie tylko pyszna. Jej przygotowanie trwa kilka minut, a lista niezbędnych produktów jest bardzo krótka. Obejmuje tylko cztery proste składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok, ale lemoniada przyrządzona według tego przepisu najlepiej smakuje w czasie upalnego lata. Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, kiedy temperatura sięga zenitu.
Aby zrobić domową lemoniadę na upał, należy zaopatrzyć się w cztery składniki. Podstawą jest woda mineralna niegazowana, którą należy schłodzić w lodówce. Do wody dodaje się świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Lemoniada pomarańczowa jest w sam raz słodka, ale nie słodzi się jej białym cukrem. Zamiast niego dodaje się miód, który nadaje słodyczy i sprawia, że napój zyskuje dodatkowe właściwości prozdrowotne.
Jak zrobić pyszną lemoniadę pomarańczową?
Przepis na znakomitą lemoniadę ze słodkich pomarańczy jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga ani skomplikowanych czynności, ani kilku godzin w kuchni. Należy jedynie pamiętać, aby wodę wstawić wcześniej do lodówki, aby dobrze się schłodziła.
Jak więc robi się pyszną domową lemoniadę pomarańczową? Przepis jest podzielony na kilka banalnie prostych kroków. Każdy zrobi ten znakomity napój na upały na medal.
- 1. krok – wyciśnięcie soku z pomarańczy i cytryny
- 2. krok – wymieszanie soku owocowego z miodem
- 3. krok – wymieszanie wody z sokiem owocowym
Lemoniadę pomarańczową można serwować w dzbanku lub od razu przelać do szklanek. Napój można uzupełnić kostkami lodu, dzięki którym lemoniada dłużej pozostanie przyjemnie chłodna. Nutę świeżości dodadzą listki mięty.
Co zrobić, żeby lemoniada nie była gorzka?
W tym prostym przepisie na lemoniadę pomarańczową dodaje się miód, który sprawia, że napój jest idealnie słodki. Jeżeli lemoniada jest zbyt mało słodka i dominuje w niej kwaśny smak, należy dodać więcej miodu. Wyciskając sok z owoców, trzeba uważać, aby nie dostały się do niego białe części ukryte pod skórką. To prosty sposób, aby zapobiec kwaśnemu posmakowi lemoniady.
SKŁADNIKI
- 1 l schłodzonej wody mineralnej niegazowanej
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
dodatkowo:- kostki lodu
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze i cytrynę umyć i osuszyć. Wycisnąć sok, usuwając pestki.
- Do soku dodać miód i dokładnie wymieszać.
- Sok przelać do dzbanka i wlać wodę mineralną. Dokładanie wymieszać.
- Podawać w upalne dni z kostkami lodu i listkami mięty.