Tę sałatę dodaję do porannego smoothie. To prosty przepis na zdrowy i udany poranek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Smoothie, czyli napoje z warzyw i owoców, to świetnie uzupełnienie diety. Są pyszne i stanowią skarbnicę zdrowia. Właśnie takie jest zielone smoothie z rukolą, bananem i jabłkiem. To wyjątkowe połączenie smaków, które dostarczy niezbędne witaminy i minerały. Zobaczcie, jak zrobić smaczne i zdrowe smoothie z rukolą.
Czy rukola nadaje się do smoothie?
Jeżeli zastanawiacie się, czy można dodać rukolę do smoothie, odpowiedź znajduje się tym prostym i szybkim przepisie. Smoothie z rukolą jest wyjątkowo dobre i ma piękny zielony kolor. Dodatek owoców, czyli bananów i jabłek, sprawia, że koktajlu nie trzeba dosładzać. Jego smak podkręca świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Smoothie z rukolą idealnie sprawdzi się na śniadanie. Można pić je między posiłkami zamiast jeść przekąski. To dobre uzupełnienie diety odchudzającej. Rukolowe smoothie pozytywnie wpływa na metabolizm i jest źródłem wielu prozdrowotnych składników odżywczych.
Jak zrobić smoothie z rukolą?
Przepis na domowe smoothie, w którym głównym składnikiem jest sałata rukola, jest nie tylko łatwy. Przygotowanie trwa jedynie kilka minut. Wystarczy obrać owoce i zmiksować je z rukolą i pozostałymi produktami. Przyda się mocny blender, który rozdrobni składniki i zamieni je w gładki jak jedwab koktajl.
Jak więc zrobić w domu wyborne zielone smoothie z rukolą? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Wystarczy raz spróbować tego wyśmienitego koktajlu, aby na stałe zagościł w menu. Z podanych w przepisie proporcji powstaną dwie porcje smakowitego zielonego smoothie z rukolą.
- 1. krok – pokrojenie bananów i jabłek, wyciśnięcie soku z limonki
- 2. krok – zmiksowanie składników w blenderze na gładki koktajl
- 3. krok – przelanie smoothie z rukolą do szklanek
Czym wzbogacić smoothie z rukolą?
Smakowite i zdrowe smoothie z dodatkiem rukoli można podkręcać innymi składnikami. Sprawdzą się płatki owsiane czy siemię lniane, które dzięki zawartości błonnika na długo zapewnią uczucie sytości. Zamiast wody można dodać napój roślinny lub naturalny jogurt. Przyjemnym dodatkiem jest też masło migdałowe lub orzechowe. Nieco słodkości doda miód lub syrop klonowy. Oba produkty to świetnie zamienniki białego cukru.
SKŁADNIKI
- 2 banany
- 2 jabłka
- 40 g rukoli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki i usunąć gniazda nasienne. Banany obrać i pokroić w plastry. Rukolę opłukać i osuszyć. Wycisnąć sok z limonki.
- Do blendera przełożyć jabłka, banany i rukolę. Wlać wodę i sok z limonki.
- Zblendować na gładki koktajl. Jeżeli smoothie jest zbyt gęste, dolać trochę wody i ponownie zmiksować.
- Przelać do szklanek i wypić od razu.