Epidemia grypy szaleje. Shot z kurkumy pomoże podnieść odporność
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Liczba zachorowań na grypę w Polsce bije rekordy, a wszystko wskazuje na to, że epidemia szybko się nie skończy. Choć żadne domowe sposoby nie zastąpią szczepionki, warto dodatkowo wzmocnić odporność zdrowymi napojami. Szot z kurkumy to 5-składnikowy koktajl, który w parę minut przygotujesz za pomocą sokowirówki. Jeśli nie masz sokowirówki, nie martw się się. Możesz z łatwością zmiksować składniki w blenderze i odcedzić, aby uzyskać podobny efekt! Na zdrowie!
- W sezonie grypowym szczególnie chętnie sięgam po soki z dużą zawartością witaminy C. I zawsze szukam sposobów na zwiększenie mojej odporności przez dostarczenie do mojego organizmu więcej kurkumy, imbiru i cytryny. Dlaczego?
- Kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, który ma niesamowite działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne (źródło). Jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat w takich stanach jak problemy z oddychaniem, bóle stawów, zmęczenie, problemy trawienne i inne.
- Imbir jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwutleniaczem, który wspomaga trawienie i łagodzi nudności (źródło)
- Cytryna w naturalny sposób odtruwa i alkalizuje organizm, pomaga w zdrowych wypróżnieniach i zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy (źródło)
- Miód to naturalny sposób na wszelkie infekcje. Wzmacnia układ odpornościowy (źródło).
- A czarny pieprz pomaga zwiększyć wchłanianie kurkumy nawet o 2000%. Tak, dwa tysiące procent, czyli dwiadzieścia razy więcej!
- Dowiedziałam się również, że ten shot jest podobny do toniku o nazwie jamu, który stosowany jest w ziołolecznictwo na Bali. Ale fajnie!
Uwaga!
Świeży korzeń kurkumy silnie plami. Krój kurkumę w rękawiczkach. Pamiętaj, że wszystko, z czym zetknie się sok kurkumy, będzie mniej lub bardziej trwale zabarwione. Wszystko zależy od rodzaju powierzchni.
SKŁADNIKI
- 1 mała pomarańcza (dodaj 1-2 pomarańcze więcej dla zwiększenia słodyczy lub dodaj kolejną cytrynę dla większej kwasowości!)
- 2 małe cytryny (dodaj 1-2 cytryny więcej dla większej kwasowości lub zmniejsz o połowę i dodaj kolejną pomarańczę dla mniejszej kwasowości!)
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kurkumy (opcjonalnie obranej)
- 1/4 szklanki posiekanego świeżego imbiru (opcjonalnie obranego)
- 1 łyżka miodu
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki oleju tłoczonego na zimno (dowolnego w celu poprawy wchłaniania kurkumy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- WYCISKARKA: Do wyciskarki dodaj pomarańczę, cytrynę, kurkumę i imbir (w zależności od sokowirówki może być konieczne obranie pomarańczy i cytryny) oraz miód.
- BLENDER: Dodaj kurkumę i imbir do blendera wysokoobrotowego lub małego blendera. Następnie dodaj sok z pomarańczy i cytryn (pomoże to mieszaninie rozdrobnić się i wymieszać) oraz miód. Miksuj na wysokich obrotach przez 30 sekund.
- Dodaj trochę wody, jeśli masz problem z blendowaniem. Następnie przecedź przez małe sitko o drobnych oczkach.
- SERWOWANIE: Rozlej na dwa kieliszki. Dodaj szczyptę świeżego pieprzu i kapkę oleju. Wypij do dna!
- PRZECHOWYWANIE: Wszelkie resztki należy przechowywać przykryte w lodówce do 24 godzin (chociaż najlepiej, gdy są świeże).