Epidemia grypy szaleje. Shot z kurkumy pomoże podnieść odporność

Shot z kurkumy: przepis na odporność
Autor: Shutterstock.com Dwa shoty z kurkumy, imbiru, pomarańczy i cytryn
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Liczba zachorowań na grypę w Polsce bije rekordy, a wszystko wskazuje na to, że epidemia szybko się nie skończy. Choć żadne domowe sposoby nie zastąpią szczepionki, warto dodatkowo wzmocnić odporność zdrowymi napojami. Szot z kurkumy to 5-składnikowy koktajl, który w parę minut przygotujesz za pomocą sokowirówki. Jeśli nie masz sokowirówki, nie martw się się. Możesz z łatwością zmiksować składniki w blenderze i odcedzić, aby uzyskać podobny efekt! Na zdrowie!

  • W sezonie grypowym szczególnie chętnie sięgam po soki z dużą zawartością witaminy C. I zawsze szukam sposobów na zwiększenie mojej odporności przez dostarczenie do mojego organizmu więcej kurkumy, imbiru i cytryny. Dlaczego?
  • Kurkuma  zawiera związek zwany kurkuminą, który ma niesamowite  działanie przeciwutleniające  i  przeciwzapalne  (źródło). Jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat w takich stanach jak problemy z oddychaniem, bóle stawów, zmęczenie, problemy trawienne i inne.
  • Imbir  jest naturalnym  środkiem przeciwzapalnym i  przeciwutleniaczem, który wspomaga trawienie i łagodzi nudności (źródło)
  • Cytryna w  naturalny sposób  odtruwa  i  alkalizuje  organizm, pomaga w  zdrowych wypróżnieniach i zawiera dużo witaminy C, która  wzmacnia układ odpornościowy (źródło)
  • Miód to naturalny sposób na wszelkie infekcje. Wzmacnia układ odpornościowy (źródło).
  • A czarny pieprz pomaga zwiększyć wchłanianie kurkumy nawet o 2000%. Tak, dwa tysiące procent, czyli dwiadzieścia razy więcej!
  • Dowiedziałam się również, że ten shot jest podobny do toniku o nazwie jamu, który stosowany jest w ziołolecznictwo na Bali. Ale fajnie!

Uwaga!

Świeży korzeń kurkumy silnie plami. Krój kurkumę w rękawiczkach. Pamiętaj, że wszystko, z czym zetknie się sok kurkumy, będzie mniej lub bardziej trwale zabarwione. Wszystko zależy od rodzaju powierzchni. 

SKŁADNIKI

  • 1 mała pomarańcza (dodaj 1-2 pomarańcze więcej dla zwiększenia słodyczy lub dodaj kolejną cytrynę dla większej kwasowości!)
  • 2 małe cytryny (dodaj 1-2 cytryny więcej dla większej kwasowości lub zmniejsz o połowę i dodaj kolejną pomarańczę dla mniejszej kwasowości!)
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kurkumy (opcjonalnie obranej)
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego imbiru (opcjonalnie obranego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki oleju tłoczonego na zimno (dowolnego w celu poprawy wchłaniania kurkumy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • WYCISKARKA: Do wyciskarki dodaj pomarańczę, cytrynę, kurkumę i imbir (w zależności od sokowirówki może być konieczne obranie pomarańczy i cytryny) oraz miód.
  • BLENDER: Dodaj kurkumę i imbir do blendera wysokoobrotowego lub małego blendera. Następnie dodaj sok z pomarańczy i cytryn (pomoże to mieszaninie rozdrobnić się i wymieszać) oraz miód. Miksuj na wysokich obrotach przez 30 sekund.
  • Dodaj trochę wody, jeśli masz problem z blendowaniem. Następnie przecedź przez małe sitko o drobnych oczkach. 
  • SERWOWANIE: Rozlej na dwa kieliszki. Dodaj szczyptę świeżego pieprzu i kapkę oleju. Wypij do dna! 
  • PRZECHOWYWANIE: Wszelkie resztki należy przechowywać przykryte w lodówce do 24 godzin (chociaż najlepiej, gdy są świeże).
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej