Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem smakuje każdemu. Pikantny napój podawany na ciepło poprawia humor i dodaje energii. Tahini, czyli pasta sezamowa, to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Natomiast kardamon od czasów starożytnych używany jest w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
 - 5 łyżek kakao
 - 3 łyżki miodu lub złotego syropu
 - 2 łyżki tahini, pasty sezamowej
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
 - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać mleko, dodać kakao i pozostałe składniki.
 - Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
 - Przelać do kubków, ewentualnie udekorować szczyptą kardamonu lub cynamonu.