Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler [WIDEO]

kompot z suszu
Autor: Shutterstock Wigilijny kompot z suszu z przyprawami korzennymi.
łatwy
60 min
4

Wypróbuj przepis na wigilijny kompot z suszu Magdy Gessler. Tradycyjny kompot z suszonych owoców restauratorka serwuje z pomarańczą, goździkami i laską cynamonu, czyli z najpiękniejszymi aromatami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić korzenny kompot z suszu na wigilię według pomysłu Magdy Gessler. 

Więcej świetnych przepisów na kojące napoje świąteczne

Polecamy wigilijne kompoty:

Kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot imbirowy

Grzaniec na wigilię:

Jak zrobić grzane wino?

Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?

Grzane wino z żurawiną

Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym

Świąteczne likiery i nalewki:

Ajerkoniak domowej roboty

Co to jest egg-nog? Kto go pije?

Nalewka zimowa na rumie, winie, miodzie i z przyprawą do piernika

Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli nie masz suszonych owoców, możesz świeże owoce ususzyć w piekarniku.
  • Dodaj miód, goździki i laskę cynamonu i gotuj przez kolejne 15 minut. Kompot zdejmij z ognia.
  • Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry i dodaj do kompotu.
  • Przelej kompot w dzbanek i schłódź w lodówce. 
Beszamel - Kompot z suszu owocowego