Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler [WIDEO]
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Wypróbuj przepis na wigilijny kompot z suszu Magdy Gessler. Tradycyjny kompot z suszonych owoców restauratorka serwuje z pomarańczą, goździkami i laską cynamonu, czyli z najpiękniejszymi aromatami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić korzenny kompot z suszu na wigilię według pomysłu Magdy Gessler.
Więcej świetnych przepisów na kojące napoje świąteczne
Polecamy wigilijne kompoty:
Grzaniec na wigilię:
Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Świąteczne likiery i nalewki:
Co to jest egg-nog? Kto go pije?
Nalewka zimowa na rumie, winie, miodzie i z przyprawą do piernika
Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis
SKŁADNIKI
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych gruszek
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli nie masz suszonych owoców, możesz świeże owoce ususzyć w piekarniku.
- Dodaj miód, goździki i laskę cynamonu i gotuj przez kolejne 15 minut. Kompot zdejmij z ognia.
- Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry i dodaj do kompotu.
- Przelej kompot w dzbanek i schłódź w lodówce.
Beszamel - Kompot z suszu owocowego