Połączenie kawy i pomarańczowego soku, które podbiło świat. My też pokochaliśmy Bumblebee Coffee

Bumblebee coffee
Autor: Shutterstock Bumblebee coffee to niezwykle trafne połączenie kawy z nutą cytrusów
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli kiedykolwiek stanęliście przed poważnym dylematem, czy do śniadania wypić pobudzająca kawę czy orzeźwiający sok pomarańczowy, to wiedzcie, że was bardzo dobrze rozumiem. To sok pomarańczowy kojarzy mi się z rześkim porankiem, ale kawa to pierwsze, o czym marzę rano. Rozwiązanie tego problemu wagi codziennej jest na wyciągnięcie ręki, zwłaszcza latem. Bumblebee Coffee to fantastyczne połączenie mrożonej kawy i soku pomarańczowego. I orzeźwia, i pobudza, i smakuje tak, że nawet najtrudniejszy poranek staje się lekki jak piórko.

Pomarańczowa kawa

Chociaż dla mnie to nowość i odkrycie dekady, to panna kawa czy espresso z sokiem pomarańczowym nie jest niczym nowym. Ten sposób podawania kawy z nutką odświeżającego soku z cytrusów serwowany jest w Wietnamie od pokoleń i nosi wiele nazw: OJ Express, Good Morning Vietnam, Orange Coffee, Orange Espresso, Expresso Sunrise. Ja go nazywam porannym bączkiem i po prostu uwielbiam, zwłaszcza w gorące letnie poranki. Napój pobudza, orzeźwia, rozwibrowuje ciało, daje porządnego kopa i energię na wiele godzin. 

Bumblebee w wersji mini lub na bogato

Ponieważ jestem aspirującą minimalistka z mocno zabieganymi porankami, przygotowywanie porannej pomarańczowej kawy mocno ograniczyłam. Wieczorem zalewam kawę zimną, przegotowaną wodą i zostawiam na noc. Rano mam już gotowe cold brew, które pije bez żadnych dodatków, poza oczywiście sokiem pomarańczowym. Do szklanki wrzucam 3-4 kostki lodu, wlewam do połowy sok i dopełniam czarną kawą parzona na zimno. Gotowe. Dla mnie bomba!

Wersję z kakao i mlekiem przygotowuję, gdy mam nieco więcej czasu albo gdy sąsiadka wpadnie na pogaduchy. Wtedy delektujemy się rozszerzoną wersją, która wymaga odrobiny więcej wysiłku, ale gwarantuje niesamowite połączenie smaków - jest jak dobra, gorzka czekolada ze skórką pomarańczową.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • mleko lub jego zamiennik
  • cukier - jeśli słodzisz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaparz kawę (znakomicie sprawdza się tu cold brew), jeśli słodzisz dodaj cukier lub jego zamiennik, wymieszaj aż się rozpuści.
  • W drugim naczyniu wymieszaj kakao z 3 łyżkami gorącej kawy, połącz aż powstanie pasta, po czym dolej resztę kawy i wymieszaj.
  • Kawę wystudź, a następnie, jeśli używasz,  dodaj do niej mleko lub jego zamiennik i dokładnie wymieszaj, możesz użyć spieniacza lub shakera. 
  • Szklankę wypełnij lodem, wlej do połowy sok pomarańczowy, a następnie delikatnie wlej kawę/kawę z mlekiem (najlepiej po łyżeczce).
  • Jeśli chcesz udekoruj swojego drinka kawałkiem pomarańczy. Przed wypiciem wymieszaj warstwy koktajlu.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej