Płatki owsiane poszły w odstawkę. Teraz na śniadanie robię pyszny i zdrowy koktajl

koktajl kokosowo-jaglany z awokado
Autor: New Africa/ Shutterstock Owsiankę zamień na ten sycący koktajl. To doskonały zastrzyk dla zdrowia i urody.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zamiast kanapek czy owsianki idealnie sprawdzi się pyszny koktajl na bazie mleka kokosowego z dodatkiem kaszy jaglanej i awokado. To skarbnica witamin, minerałów i energii tak potrzebnej o poranku. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na koktajl kokosowo-jaglany z awokado.

Jakie właściwości ma koktajl kokosowo-jaglany z awokado?

Koktajl z kaszą jaglaną, awokado i mlekiem kokosowym jest nie tylko pyszny. To prawdziwa bomba odżywcza, która wykazuje mnóstwo korzyści dla zdrowia. Do jego przygotowania wykorzystuje się roślinne produkty bezglutenowe, które wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i wielu substancji prozdrowotnych. Jakie działanie ma koktajl kokosowo-jaglany z dodatkiem awokado?

  • Bogactwo składników odżywczych – dostarcza szerokiej gamy witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i błonnika.
  • Źródło energii – składniki, takie jak kasza jaglana i awokado, dostarczają niezbędnej energii, która potrzebna jest szczególnie o poranku.
  • Wsparcie układu trawiennego – składniki koktajlu wspomagają trawienie i regulują pracę jelit.
  • Bez cukru – to idealny napój dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Mogą go pić także ci, którzy ograniczają spożycie cukru. Zamiast niego dodaje się słodzik bez kalorii – ksylitol lub erytrytol.
  • Łatwostrawny – składniki koktajlu są lekkostrawne i pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.
  • Wegański i bezglutenowy – wszystkie składniki koktajlu są pochodzenia roślinnego i nie zawierają glutenu.
  • Zastrzyk dla urody – regularne picie koktajlu pozytywnie wpływa na urodę i sprawia, że cera jest promienna i elastyczna.

Jak zrobić koktajl kokosowo-jaglany z awokado?

Przepis na pełen zdrowia koktajl przygotowany na bazie mleka kokosowego z dodatkiem kaszy jaglanej i zielonego awokado nie jest trudny. Przygotowanie nie zajmuje też długiego czasu w kuchni. W sumie trwa to niewiele ponad 20 minut, ponieważ kaszę jaglaną trzeba ugotować. Koktajl serwuje się na ciepło.

Jak więc zrobić koktajl z mlekiem kokosowym, kaszą jaglaną i awokado? Trzymając się tego sprawdzonego przepisu, zdrowy napój wyjdzie już za pierwszym razem. Przyda się blender, który połączy składniki. Z podanych przepisie proporcji wychodzą dwie porcje pysznego i zdrowego koktajlu kokosowo-jaglanego z awokado.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej
  • 2. krok – podgrzanie napoju kokosowego ze słodzikiem
  • 3. krok – połączenie składników z kaszą jaglaną i awokado
  • 4. krok – zmiksowanie składników na gładki koktajl

Jak podawać koktajl kokosowo-jaglany z awokado?

Koktajl z mleka kokosowego, kaszy jaglanej i awokado jest pyszny i uniwersalny. Można go pić przez cały dzień. Wszystko zależy od preferencji i stylu życia. Idealnie sprawdzi się na śniadanie. Dzięki temu, że podaje się go na ciepło, rozgrzewa i dodaje energii. Świetnie zastąpi owsiankę czy kanapki. Taki posiłek najlepiej serwować w chłodniejsze dni, kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza. To również pomysł na drugie śniadanie lub przekąskę między posiłkami. Jeżeli szukacie przepisu na lekką i zdrową kolację, ten zdrowy zielony koktajl jest dobrym wyborem. Jest łatwostrawny i nie obciąża żołądka przed snem. Zamiast sięgać po przetworzone słodycze, koktajl kokosowo-jaglany z awokado może zaspokoić ochotę na coś słodkiego, jednocześnie dostarczając wartościowych składników odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka napoju kokosowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miseczki i odstawić.
  • Napój kokosowy przelać do rondelka i wsypać słodzik. Podgrzać na małym ogniu.
  • Dodać kaszę jaglaną i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować na gładko.
  • Przelać do szklanek i wypić od razu.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej