Napój arbuzowy gotowy w 5 minut

Napój arbuzowy gotowy w 5 minut
Autor: Shutterstock.com Szklanka orzeźwiającego napoju arbuzowego
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Napój arbuzowy to idealna letnia lemoniada na grilla, pikniki, imprezy przy basenie i nie tylko! Łatwy w wykonaniu i niesamowicie orzeźwiający! 

Szukasz najbardziej orzeźwiającego letniego napoju? Napój arbuzowy jest idealny na upały: lekki, słodki, orzeźwiający i łatwy do zrobienia!

Napój arbuzowy bez cukru

Lemoniada sama w sobie jest pyszna, ale dodatek słodkiego arbuza sprawia, że ​​to już nie jest zwykła lemoniada, to genialne arbuzowe orzeźwienie. Napój arbuzowy jest z pewnością czymś wyjątkowym. Wykorzystanie naturalnej słodyczy arbuza do słodzenia tej lemoniady to wygrana. Jeśli arbuz nie jest specjalnie słodki, zawsze możesz dosłodzić lemoniadę. 

Dlaczego napój z arbuza?

Ostatnimi laty już w maju panowały u nas afrykańskie temperatury. Czerwiec jest wprost upalny. Żar leje się z nieba. Skwar nie daje wytchnienia nawet wieczorem. Rozgrzane domy i ulice kumulują energię słoneczną.  Dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie. Często robię napój z arbuza lub, jak kto woli, z arbuzem. Połączenie kwaśnej i orzeźwiające cytryny i chłodzącej słodyczy arbuza jest unikalne. 

Moi chłopcy mają małą obsesję na punkcie arbuza, więc zawsze mam pod ręką jeden lub dwa. Arbuz jest orzeźwiający sam w sobie, a gdy zamienisz go w przyjemny zimny napój, staje się idealnym sposobem na ochłodzenie się przez całe lato.

Składniki napoju arbuzowego

W domowym napoju z arbuza nie ma zbyt wielu składników. Zobaczysz tam tylko kilka dodatków, które sprawią, że jest to najlepiej smakujące letnie picie w historii. Rzućmy okiem na to, czego będziesz potrzebować i, jak zawsze, pełny przepis znajdziesz na końcu tego artykułu:

  • arbuz - pokrojony w dużą kostkę, bez skóry i bez pestek; usuwanie pestek jest dość pracochłonne, ale naprawdę warto 
  • cukier puder – rozpuszcza się szybciej niż zwykły cukier rafinowany
  • sok z cytryny – sok z około 4 dużych cytryn, możesz użyć wyciśniętego soku z cytryn, około 8 łyżek
  • sok z limonki – równoważy smak i świetnie komponuje się z arbuzem; potrzebujesz tylko 1 dużej limonki lub 2 łyżek pasteryzowanego soku
  • nektar z agawy lub miód – opcjonalnie, jeśli chcesz, żeby twój napój był trochę słodszy.
  • dodatki: liście świeżej mięty, plasterki arbuza, plasterki cytryny i/lub limonki; moi chłopcy twierdzą, że napój bez dodatków wygląda jak kompot, a nie napój na cześć upalnego lata.


Jak zrobić napój arbuzowy?

Przygotowanie napoju arbuzowego według mojego łatwego przepisu zajmie tylko około 5 minut! Kompletny przepis z instrukcjami znajdziesz poniżej. Rzućmy okiem na to, jak to zrobić:

  • Zamiast robić prosty syrop do tej lemoniady, zblendujemy cukier puder z arbuzem, aby go rozbić.
  • Dodaj pokrojony w kostkę arbuz, wodę i cukier do blendera. Miksuj do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. 
  • Przelej zmiksowany arbuz do dzbanka. 
  • Do dzbanka dodaj sok z cytryny, sok z limonki i agawę (jeśli używasz).
  • Przelej do szklanek, słoików, co tam masz w kredensie, i podawaj z plasterkiem arbuza i świeżą miętą. 


Jak przechowywać lemoniadę arbuzową?

Możesz przechowywać tę lemoniadę w zakrytym dzbanku w lodówce. Gdy chcesz go nalać,  wymieszaj go długą łyżką, ponieważ się rozdzieli. To naturalny proces, ponieważ na dno naczynia opadają drobiny miąższu.

Czy mogę użyć tylko limonki do napoju arbuzowego?

Na pewno możesz. Po prostu zamień ilość soku z cytryny na sok z limonki i sprawdź, jak to smakuje Zawsze możesz dodać dodatkowy prosty syrop cukrowy, cukier lub agawę.

Czy napój można zamrozić?

Zamrożenie tego napoju to świetny pomysł, ale my wolimy zrobić lody!

Czy można z napoju arbuzowego zrobić koktajl?

Pewnie! Ten przepis na napój z arbuza, cytryny i limony może zamienić się w alkoholowy koktajl z dodatkiem wódki, triple sec lub lekkiego rumu. Zacznij od dodania 1/2 szklanki wódki i spróbuj, czy ci odpowiada ten smak.

SKŁADNIKI

  • 5 do 6 szklanek arbuza, bez skóry i pestek, pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki zimnej wody
  • ⅓ szklanka cukru pudru
  • ½ szklanki soku z cytryny około 4 dużych cytryn
  • 2 łyżki soku z limonki około 1 dużej limonki
  • 2 łyżki syropu z agawy. miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • listki świeżej mięty, plasterki arbuza, plasterki cytryny lub limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dodaj arbuza, wodę i cukier do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiego płynu. Używam trybu pulsacyjnego i sprawdzam, jak bardzo gładki jest już napój. W sumie zajmie to mniej niż 1 minutę.
  • Przelej napój do dużego dzbanka. Dodaj sok z cytryny, sok z limonki i wybrane słodziwo (jeśli używasz) do dzbanka. Zamieszaj.
  • Spróbuj. W razie potrzeby dosłodź napój.
  • Podawaj z lodem z plasterkiem arbuza i świeżą miętą.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej