Nalewka z pigwy: pigwówka według stryja Ziutka
2021-08-31
średni
20 min
4
Mocna, wyrazista w smaku i mająca właściwości lecznicze - nalewka z pigwy według przepisu stryja Ziutka to idealny domowy trunek na zimę. Sprawdź, jak przygotować pigwówkę, nalewkę z pigwy zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli na wódce i spirytusie.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców pigwy
- 1,5 kg cukru
- 1/2 litra spirytusu 96%
- 1/2 litra wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe owoce pigwy (najlepiej zebrane w październiku) wypestkować i posiekać.
- Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni.
- Syrop zlać, wymieszać ze spirytusem w proporcji 1:1. Odstawić na 8-10 tygodni.
- Po tym czasie odcedzić (przefiltrować przez gazę) i przelać do butelek.
- Pozostałe owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.
Nalewki domowe