Nalewka migdałowa na winiaku: przepis na elegancką nalewkę

2021-08-31
Nalewka migdałowa na winiaku: przepis na elegancką nalewkę
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka migdałowa na winiaku to elegancki trunek na uroczyste spotkania rodzinne. 
łatwy
20 min
4

Nalewka migdałowa na winiaku to elegancki trunek na specjalne okazje. Ta prosta w wykonaniu domowa nalewka  robi się sama, co jest jej niezaprzeczalnym atutem. Wystarczy wszystko wrzucić do gąsiorka, by cieszyć się aksamitnym niezwykle wyrafinowanym smakiem domowego trunku. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 40 słodkich migdałów
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 l winiaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyta i sparzoną pomarańczę obrać jak najcieniej. Sparzone i obrane ze skórki migdały rozgnieść w moździerzu i wrzucić do gąsiorka razem z pokrojoną w paseczki skórką pomarańczową. Zalać winiakiem, szczelnie zakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po upływie miesiąca przecedzić alkohol przez sito wyłożone gazą i połączyć z wystudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. Wymieszać, dobrze zamknąć i odstawić na dalsze dwa dni. Potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną, przelać do butelek i zakorkować.
  • Wynieść w chłodne, zacienione miejsce na pół roku. 
Nalewki domowe
Redakcja
więcej