Nalewka migdałowa na winiaku: przepis na elegancką nalewkę
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka migdałowa na winiaku to elegancki trunek na specjalne okazje. Ta prosta w wykonaniu domowa nalewka robi się sama, co jest jej niezaprzeczalnym atutem. Wystarczy wszystko wrzucić do gąsiorka, by cieszyć się aksamitnym niezwykle wyrafinowanym smakiem domowego trunku.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 40 słodkich migdałów
- skórka z 1 pomarańczy
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 1 l winiaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyta i sparzoną pomarańczę obrać jak najcieniej. Sparzone i obrane ze skórki migdały rozgnieść w moździerzu i wrzucić do gąsiorka razem z pokrojoną w paseczki skórką pomarańczową. Zalać winiakiem, szczelnie zakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po upływie miesiąca przecedzić alkohol przez sito wyłożone gazą i połączyć z wystudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. Wymieszać, dobrze zamknąć i odstawić na dalsze dwa dni. Potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną, przelać do butelek i zakorkować.
- Wynieść w chłodne, zacienione miejsce na pół roku.
Nalewki domowe