Nalewka fistaszkowa - przepis na nalewkę na orzeszkach ziemnych
Nalewka fistaszkowa to przepyszny trunek o bardzo ciekawym smaku. Jest jak upragniony, słodki prezent na na czas słoty i zimna, idealny do sączenia w chłodniejsze popołudnia i wieczory. Przez lekko wyczuwalny smak orzeszków ziemnych przebija się aromat przypraw korzennych i mandarynek, którym naprawdę trudno się oprzeć.
Polecamy również:
Nalewka migdałowa na winiaku: przepis na elegancką nalewkę
Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym
Nalewka waniliowa: przepis na nalewkę na wanilii
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki łuskanych fistaszków
- 2 szklanki wódki
- 2 szklanki spirytusu 70 proc.
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 laski cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 2 mandarynki
- 1 szklankę cukru
- Przygotuj również:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mandarynki umyj, obierz i podziel na cząstki, a orzeszki rozkrusz w blenderze.
- Włóż do dużego słoja, dodaj przyprawy i cukier i zalej alkoholem.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, co jakiś czas potrząśnij słojem.
- Po miesiącu nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.
- Odstaw do sezonowania na pół roku w chłodne miejsce.