Nalewka adwentowa: przepis na nalewkę piernikową na Boże Narodzenie
Nalewka adwentowa nosi taką nazwę, bo za jej przygotowanie należy się zabrać z początkiem adwentu. Wtedy ma szanse zagościć na waszym stole już w Boże Narodzenie. Ale nalewka piernikowa to doskonały pomysł na każdy z zimowych wieczorów! Nie czekajcie, skorzystajcie z naszego przepisu. To naprawdę proste!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne przysmaki: Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający oraz Choinki piernikowe.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Sprawdź także >>> Chatka z piernika dekorowana małymi pierniczkami
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierniczki (mogą to być popularne "Katarzynki") wysuszyć na kaloryferze, w piecyku lub w piekarniku, następnie dokładnie pokruszyć.
- Piernikowe okruszki wsypać do słoika, dodać cynamon, goździki i rodzynki. Suchą masę zalać spirytusem zmieszanym z wodą.
- Taką zawartość należy odstawić na dwa tygodnie w bezpieczne miejsce. Trzeba jednak pamiętać, żeby codziennie porządnie ją przemieszać za pomocą kilkunastu energicznych ruchów naczyniem.
- Po upływie dwóch tygodni w osobnym naczyniu możemy zacząć przygotowywać specjalny roztwór, z którym potem zmieszamy zawiesinę z karafki.
- W tym celu musimy podgrzać piwo porter, w którym rozpuścimy miód gryczany.
- Roztwór studzimy i dolewamy do niego spirytusową miksturę z piernikami, rodzynkami i przyprawami.
- Mieszankę ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
- Po ich upływie nalewkę przecedzamy przez gazę, filtr do kawy. Pozwalamy się jej też odstać i ostrożnie zlewamy.