Milkshake z lodami cytrynowymi. Eksplozja orzeźwiającego smaku

milkshake z lodami cytrynowymi
Autor: Shutterstock Orzeźwiający milkshake z lodami cytrynowymi, czyli pyszny deser na upalne dni.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Chociaż nazwa tego smakołyku kojarzy się z koktajlem mlecznym, można traktować go jako deser. Milkshake z lodami cytrynowymi i bitą śmietaną to doskonały pomysł na słodkie małe co nieco, które zachwyci orzeźwiającym smakiem. Oto sprawdzony przepis na obłędny milkshake z dodatkiem lodów cytrynowych.

Z czego zrobić milkshake z lodami cytrynowymi?

Do przygotowania tego obłędnego deseru potrzebne są składniki, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Na liście produktów znalazły się:

Jak zrobić milkshake z lodami cytrynowymi?

Najpierw należy zmiksować kawałki ananasa z mlekiem, lodami cytrynowymi i miętą. Miks należy wstawić do lodówki. Następnym krokiem jest ubicie śmietanki z cukrem pudrem. Do szklanek wkłada się kostki lodu, wlewa zmiksowane składniki, a wierzch dekoruje bitą śmietaną. Można dodać kawałki ananasa i listki mięty. Koktajl serwuje się zaraz po zrobieniu.

Kiedy podawać milkshake z lodami cytrynowymi?

Ten przepis dobrze jest zapisać, ponieważ mleczy koktajl z dodatkiem cytrynowych lodów może stać się ulubionym letnim deserem. Chociaż ma mnóstwo kalorii, od czasu do czasu można go zrobić i cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem. Milkshake to pomysł na deser po obiedzie, który zachwyci całą rodzinę. Szczególnie zasmakuje najmłodszym. Może być także bazą do letnich drinków.

SKŁADNIKI

  • 500 ml lodów cytrynowych
  • 200 ml zimnego mleka
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru pudru

  • dodatkowo:
  • listki świeżej mięta, ananas

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przełożyć pokrojonego w kostkę ananasa i listki mięty. Wlać mleko i dodać lody cytrynowe. Zblendować na gładko i wstawić do lodówki.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch.
  • Do szklanek włożyć po kilka kostek lodu i wlać koktajl. Wierzch udekorować bitą śmietaną.
  • Podawać od razu.
Jak zrobić lody domowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej