Migdałowy napój chłodzący - najlepszy przepis na orszadę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Migdałowy napój chłodzący przyrządzony jest od starożytności. Orzeźwia i łagodzi skutki odwodnienia. Oto najlepszy przepis na klasyczną orszadę!
Co to jest orszada?
Orszada to słodki napój przyrządzany pierwotnie z jęczmienia, migdałów lub ryżu. Zazwyczaj przyprawiony wodą różaną lub pomarańczową i odrobiną mielonego cynamonu. Polska nazwa orszada pochodzi od łacińskiego słowa hordeata, czyli zrobiony z jęczmienia. Niewątpliwie takie były początki orzeźwiającego napoju. Jednak z czasem zaczęto wykorzystywać migdały, a obecnie nawet ryż. Napój jest bardzo popularny w basenie Morza Śródziemnego. Każdy kto był w Hiszpanii, zapewne próbował horchaty.
Jak zrobić orzeźwiający napój z migdałów?
Napój uzyskuje się przez mieszanie i macerację rozdrobnionych migdałów w wodzie. Orszada ma łagodny, przyjemnie migdałowy smak. Na północnym wybrzeżu Afryki napój dosmacza się wodą różaną lub pomarańczową. W Portugalii i Hiszpanii dodaje się szczyptę cynamonu. Przyrządzenie napoju jest bardzo łatwe:
Najpierw należy rozdrobnić migdały. Dawniej tłuczono je w moździerzach. Dzisiaj lepiej zmielić je w malakserze.
Następnie rozdrobnione migdały uciera się, stale dolewając kolejne niewielkie porcje wody. Gdy uzyska się wilgotną papkę, uzupełnia się wodę i odstawia do maceracji. Namoczone w wodzie migdały uwalniają do płynu białka, cukry oraz mikroelementy. Związki te mają działania wychładzające.
Napój, który już odstał się co najmniej godzinę należy przecedzić. Resztki migdałów wyciska się, a zebrany płyn wlewa do napoju.
Teraz już wystarczy napój posłodzić, przyprawić do smaku i gotowe.
Napój z migdałów podajemy schłodzony. Z kostką lodu i szczyptą cynamonu.
SKŁADNIKI
- 250 g (ok. 2 szkl.) blanszowanych migdałów bez skórki
- 1,5 litra wody przegotowanej i ostudzonej
- cukier do smaku
- woda różana do smaku (opcjonalnie)
- cynamon do dekoracji
- lód do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały mielimy w malakserze.
- Rozdrobnione migdały ucieramy w malakserze, dolewając porcjami po 1/4 szklanki wody. Gdy zużyjemy już około 0,5 l przerywamy ucieranie.
- Wlewamy pozostałą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
- Po upływie godziny przecedzamy napój przez sito wyłożone gazą. Na koniec dobrze wyciskamy resztki.
- Napój przyprawiamy do smaku cukrem i wodą różaną. Schładzamy w lodówce.
- Schłodzony napój podajemy z lodem i szczyptą cynamonu.