Migdałowy napój chłodzący - najlepszy przepis na orszadę

Migdałowy napój chłodzący - najlepszy przepis na orszadę
Autor: Shutterstock.com Migdałowy napój chłodzący - najlepszy przepis na orszadę
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Migdałowy napój chłodzący przyrządzony jest od starożytności. Orzeźwia i łagodzi skutki odwodnienia. Oto najlepszy przepis na klasyczną orszadę!

Co to jest orszada?

Orszada to słodki napój przyrządzany pierwotnie z jęczmienia, migdałów lub ryżu. Zazwyczaj przyprawiony wodą różaną lub pomarańczową i odrobiną mielonego cynamonu. Polska nazwa orszada pochodzi od łacińskiego słowa hordeata, czyli zrobiony z jęczmienia. Niewątpliwie takie były początki orzeźwiającego napoju. Jednak z czasem zaczęto wykorzystywać migdały, a obecnie nawet ryż. Napój jest bardzo popularny w basenie Morza Śródziemnego. Każdy kto był w Hiszpanii, zapewne próbował horchaty

Jak zrobić orzeźwiający napój z migdałów?

Napój uzyskuje się przez mieszanie i macerację rozdrobnionych migdałów w wodzie. Orszada ma łagodny, przyjemnie migdałowy smak. Na północnym wybrzeżu Afryki napój dosmacza się wodą różaną lub pomarańczową. W Portugalii i Hiszpanii dodaje się szczyptę cynamonu. Przyrządzenie napoju jest bardzo łatwe:

Najpierw należy rozdrobnić migdały. Dawniej tłuczono je w moździerzach. Dzisiaj lepiej zmielić je w malakserze. 

Następnie rozdrobnione migdały uciera się, stale dolewając kolejne niewielkie porcje wody. Gdy uzyska się wilgotną papkę, uzupełnia się wodę i odstawia do maceracji. Namoczone w wodzie migdały uwalniają do płynu białka, cukry oraz mikroelementy. Związki te mają działania wychładzające. 

Napój, który już odstał się co najmniej godzinę należy przecedzić. Resztki migdałów wyciska się, a zebrany płyn wlewa do napoju. 

Teraz już wystarczy napój posłodzić, przyprawić do smaku i gotowe. 

Napój z migdałów podajemy schłodzony. Z kostką lodu i szczyptą cynamonu.

SKŁADNIKI

  • 250 g (ok. 2 szkl.) blanszowanych migdałów bez skórki
  • 1,5 litra wody przegotowanej i ostudzonej
  • cukier do smaku
  • woda różana do smaku (opcjonalnie) 
  • cynamon do dekoracji
  • lód do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały mielimy w malakserze. 
  • Rozdrobnione migdały ucieramy w malakserze, dolewając porcjami po 1/4 szklanki wody. Gdy zużyjemy już około 0,5 l przerywamy ucieranie. 
  • Wlewamy pozostałą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
  • Po upływie godziny przecedzamy napój przez sito wyłożone gazą. Na koniec dobrze wyciskamy resztki.
  • Napój przyprawiamy do smaku cukrem i wodą różaną. Schładzamy w lodówce.
  • Schłodzony napój podajemy z lodem i szczyptą cynamonu. 
Dlaczego warto jeść orzechy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej