Lemoniada truskawkowa: orzeźwiający napój ze świeżych truskawek i rabarbaru
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Truskawkowa lemoniada smakuje zarówno najmłodszym, jak i najstarszym. Dostarcza witamin, ma niewiele kalorii i korzystnie wpływa na odchudzanie. Znakomicie nadaje się do gaszenia pragnienia w upalne dni. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną lemoniadę truskawkową.
Polecamy też:
Szybki shake truskawkowy na letnie upały
Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę
Truskawki a la Romanow - carski deser
Kruszon truskawkowy ze świeżymi owocami
Przetwory z truskawek - 21 pomysłów na zachowanie smaku truskawek na zimę
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.
- Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
- Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty). Studzimy i przecieramy przez sito.
- Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek. Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.
Dżem truskawkowy.