Lemoniada truskawkowa: orzeźwiający napój ze świeżych truskawek i rabarbaru

Lemoniada truskawkowa
Autor: Shutterstock Lemoniada truskawkowa to zdrowy napój na letnie upały.
łatwy
20 min
4

Truskawkowa lemoniada smakuje zarówno najmłodszym, jak i najstarszym. Dostarcza witamin, ma niewiele kalorii i korzystnie wpływa na odchudzanie. Znakomicie nadaje się do gaszenia pragnienia w upalne dni. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną lemoniadę truskawkową.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 litry wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.
  • Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
  • Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty). Studzimy i przecieramy przez sito.
  • Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek. Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.
Dżem truskawkowy.