Jak zrobić wino ze śliwek? Przepis na znakomite śliwkowe wino
2021-08-23
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Każdy może uzupełnić swoją piwniczkę z winami o wino ze śliwek. Wino to nie tylko trunek z winogron. Fermentacji winiarskiej można poddać każde owoce, choć im słodsze, tym wino bogatsze w smak i... procenty. Gdy mamy zbyt dużo jakichś owoców - zróbmy z nich wino. Zobacz, jak zrobić wino śliwkowe.
SKŁADNIKI
- 8 kilogramów śliwek
- 3 kilogramy cukru
- 5 litrów wody
- 10 g kwasku cytrynowego
- drożdże winne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku myjemy i drylujemy śliwki. Następnie należy przygotować zaczyn. W tym celu łączymy 10 śliwek, 2 szklanki wody, szklankę cukru oraz drożdże winne. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na dobę.
- Następnego dnia do gąsiora wrzucamy pozostałe śliwki i zalewamy wodą z kwaskiem cytrynowym i cukrem oraz dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn.
- Całość odstawiamy na około cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie wino zlewamy i do płynu już bez owoców dodajemy kilogram cukru.
- Znowu odstawiamy wino, tym razem na minimum 6 miesięcy. Po tym czasie nadaje się już do picia.
Dlaczego warto jeść śliwki?