Jak zrobić MLEKO ZIEMNIACZANE? Najlepszy przepis na roślinny zamiennik z ziemniaków

Jak zrobić MLEKO ZIEMNIACZANE? Najlepszy przepis na roślinny zamiennik z ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Jak zrobić MLEKO ZIEMNIACZANE? Najlepszy przepis na roślinny zamiennik z ziemniaków
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mleko ZIEMNIACZANE to nowy pomysł na napój roślinny, zamiennik mleka krowiego. Wystarczy kilka składników, aby przygotować porządną porcję zaskakująco bogatego i kremowego mleka roślinnego. To także super zrównoważone mleko roślinne. Jak zrobić MLEKO ZIEMNIACZANE? Oto najlepszy przepis na roślinny zamiennik mleka z ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 250 gram (1½ szklanki) surowych obranych ziemniaków
  • 3½–4 szklanek wody
  • 1–2 łyżki migdałów blanszowanych i mielonych lub mąki migdałowej
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie: wanilia dla smaku i zapachu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz. Zalej 4 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Od momentu zarzenia gotuj około 15 minut. Lub do chwili, gdy kartofle będą miękkie. 
  • Zawartość garnka, ziemniaki oraz 3½ szklanki płynu przełóż do blendera kielichowego.
  • Dodaj mielone migdały, sól, syrop klonowy i wanilię. Zmiksuj na gładki płyn. 
  • Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedź przez kilkurtonie złożoną gazę lub filtr papierowy.
  • Mleko można pić na zimno. Także podgrzewać. Przechowywać w lodówce do 4 dni. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz GALERIĘ: Roślinne zamienniki mleka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej