Jak zrobić grzańca? Dobry przepis na grzaniec galicyjski
2022-11-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Robi się coraz chłodniej, nadchodzi więc pora na grzańca galicyjskiego. Gotową mieszankę do podgrzania można kupić w sklepie monopolowym czy markecie, ale samodzielnie przygotowany grzaniec to dopiero jest petarda. Warto wybrać do jego przygotowania dobre, czerwone wino i dosmaczyć ulubionymi przyprawami i owocami. Taki trunek pocieszy, ukoi i rozgrzeje w słotne dni. Sprawdź, jak zrobić grzane wino.
SKŁADNIKI
- czerwone wino (półsłodkie, półwytrawne)
- koniak / rum / winiak (opcjonalnie)
- goździki
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
- pomarańcza
- można też dodać łyżeczkę miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw łączymy przyprawy. Do garnka wlewamy całą butelkę wina i przyprawiamy ją powstałą mieszanką.
- Goździki nadają charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak, cynamon harmonizuje się z goździkami intensywnym zapachem i lekko słodkawym smakiem. Imbir działa rozgrzewająco, wzmacnia aromat. Gałka podkreśla korzenny, słodko - gorzki aromat grzańca.
- Gotujemy w temperaturze 60-80 stopni nie doprowadzając do wrzenia. Do gotowego wina można koniaku rumu lub winiaku, aby wzmocnić jego działanie rozgrzewające i smak.
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl
Poznaj nasze najlepsze rozgrzewające dania