Jak zrobić grzańca? Dobry przepis na grzaniec galicyjski

2022-11-21
Grzane wino
Autor: Shutterstock Grzane wino jest pyszne i znakomicie rozgrzewa.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Robi się coraz chłodniej, nadchodzi więc pora na grzańca galicyjskiego. Gotową mieszankę do podgrzania można kupić w sklepie monopolowym czy markecie, ale samodzielnie przygotowany grzaniec to dopiero jest petarda. Warto wybrać do jego przygotowania dobre, czerwone wino i dosmaczyć ulubionymi przyprawami i owocami. Taki trunek pocieszy, ukoi i rozgrzeje w słotne dni.  Sprawdź, jak zrobić grzane wino.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw łączymy przyprawy. Do garnka wlewamy całą butelkę wina i przyprawiamy ją powstałą mieszanką.
  • Goździki nadają charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak, cynamon harmonizuje się z goździkami intensywnym zapachem i lekko słodkawym smakiem. Imbir działa rozgrzewająco, wzmacnia aromat. Gałka podkreśla korzenny, słodko - gorzki aromat grzańca.
  • Gotujemy w temperaturze 60-80 stopni nie doprowadzając do wrzenia. Do gotowego wina można koniaku rumu lub winiaku, aby wzmocnić jego działanie rozgrzewające i smak.
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl

Poznaj nasze najlepsze rozgrzewające dania