Jagodowa kawa mrożona. Pyszne, aromatyczne i orzeźwiające caffee latte na lato

jagodowa kawa mrożona
Autor: Shutterstock Kawa mrożona jagodowa to letni napój kawowy z owocami lasu, który urzeka smakiem i kolorem.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sezon na jagody jest w pełni. Warto z niego korzystać i przyrządzać rożne smakołyki z dodatkiem tych małych owoców lasu. Jednym z pomysłów jest obłędna mrożona kawa jagodowa, która urzeka pięknym fioletowym kolorem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszną kawę mrożoną z jagodami.

Z czego zrobić mrożoną kawę jagodową?

Mrożona kawa z dodatkiem jagód jest łatwa do przygotowania w domu. To szybki przepis na energetyczny napój, który doskonale sprawdzi się każdego letniego dnia. Na liście składników znajdują się produkty, które można bez problemu kupić w wielu sklepach. Właśnie teraz sezon na jagody jest w pełni, więc warto z niego korzystać. Aby zrobić pyszną jagodową kawę mrożoną, należy przygotować:

Jak zrobić jagodową kawę mrożoną?

Poranna kawa to sposób na rozpoczęcie dnia. Mała czarna, latte czy cappuccino dodają energii i wspomagają koncentrację o poranku. W lecie warto jednak skorzystać z tego prostego przepisu i zacząć nowy dzień od kawy jagodowej, która świetnie orzeźwi w upalny dzień. Jak więc zrobić kawę z dodatkiem jagodowego musu?

Przygotowanie pysznej kawy jagodowej jest proste i szybkie. Zmiksowane jagody miesza się z miodem i spienionym mlekiem, a następnie przelewa do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na koniec delikatnie wlewa się świeżo zaparzone espresso. Pyszna i orzeźwiająca kawa mrożona jagodowa jest gotowa. Wierzch można udekorować bitą śmietaną i owocami. Napój można przygotować w kubku termicznym, który utrzyma temperaturę napoju.

SKŁADNIKI

  • 120 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 100 g jagód
  • 100 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody zmiksować na gładko. Mleko spienić.
  • Do jagód dodać miód i spienione mleko. Zmiksować na gładko.
  • Do szklanek do latte włożyć kostki lody i wlać mus jagodowy.
  • Wąskim strumieniem po ściankach wlać kawę. Wierzch można posypać jagodami lub płatkami migdałowymi.
  • Podawać od razu.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej