Jagodowa kawa mrożona. Pyszne, aromatyczne i orzeźwiające caffee latte na lato
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sezon na jagody jest w pełni. Warto z niego korzystać i przyrządzać rożne smakołyki z dodatkiem tych małych owoców lasu. Jednym z pomysłów jest obłędna mrożona kawa jagodowa, która urzeka pięknym fioletowym kolorem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszną kawę mrożoną z jagodami.
Z czego zrobić mrożoną kawę jagodową?
Mrożona kawa z dodatkiem jagód jest łatwa do przygotowania w domu. To szybki przepis na energetyczny napój, który doskonale sprawdzi się każdego letniego dnia. Na liście składników znajdują się produkty, które można bez problemu kupić w wielu sklepach. Właśnie teraz sezon na jagody jest w pełni, więc warto z niego korzystać. Aby zrobić pyszną jagodową kawę mrożoną, należy przygotować:
Jak zrobić jagodową kawę mrożoną?
Poranna kawa to sposób na rozpoczęcie dnia. Mała czarna, latte czy cappuccino dodają energii i wspomagają koncentrację o poranku. W lecie warto jednak skorzystać z tego prostego przepisu i zacząć nowy dzień od kawy jagodowej, która świetnie orzeźwi w upalny dzień. Jak więc zrobić kawę z dodatkiem jagodowego musu?
Przygotowanie pysznej kawy jagodowej jest proste i szybkie. Zmiksowane jagody miesza się z miodem i spienionym mlekiem, a następnie przelewa do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na koniec delikatnie wlewa się świeżo zaparzone espresso. Pyszna i orzeźwiająca kawa mrożona jagodowa jest gotowa. Wierzch można udekorować bitą śmietaną i owocami. Napój można przygotować w kubku termicznym, który utrzyma temperaturę napoju.
SKŁADNIKI
- 120 ml świeżo zaparzonego espresso
- 100 g jagód
- 100 ml zimnego mleka
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody zmiksować na gładko. Mleko spienić.
- Do jagód dodać miód i spienione mleko. Zmiksować na gładko.
- Do szklanek do latte włożyć kostki lody i wlać mus jagodowy.
- Wąskim strumieniem po ściankach wlać kawę. Wierzch można posypać jagodami lub płatkami migdałowymi.
- Podawać od razu.