Domowy sok pitny z czarnych porzeczek: łatwy przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Czarne porzeczki mają najwyrazistszy smak wśród wszystkich porzeczek. Cenione są nie tylko w kuchni, lecz także medycynie tradycyjnej. Warto więc przygotować pyszny sok pitny z czarnych porzeczek. Ten domowy będzie o wiele zdrowszy niż kupiony w sklepie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Porzeczki we własnym soku na zimę
Zobacz jak zrobić sok z czarnej porzeczki:
SKŁADNIKI
- 1 kg czarnych porzeczek
- 400 g liści wiśni
- 3 kg cukru
- 3 łyżki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarne porzeczki i liście wiśni umyć, a następnie osuszyć. Zalać je 3 litrami wody, gotować przez 10 minut. Gdy się ugotują - przecedzić przez sito.
- Do czystego soku dodać cukier i powtórnie zagotować. Następnie dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.
- Gorący sok wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić je i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
- Z podanych składników wyjdzie ok. 4 litrów soku. Sok ten nadaje się do picia po rozcieńczeniu wodą.