Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewke ze śliwek
2021-08-31
łatwy
0 min
4
Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kilogram miękkich śliwek
- 2 szklanki wódki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce włóż do słoja, zalej wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.
- Słój szczelnie zamknij i zostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni. Co 2–3 dni potrząśnij naczyniem, by przemieszać jego zawartość.
- Następnie dodaj cukier, mocno potrząśnij i odstaw na miesiąc.
- Po tym czasie odcedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na minimum 4 miesiące.
Dlaczego warto jeść śliwki?