Czarodziejski sok dyniowy prosto z Hogwartu. Poczujesz się jak Harry Potter

Sok dyniowy Harrego Pottera
Autor: Shutterstock Sok dyniowy Harrego Pottera sprawi, że poczujesz się jak bohater barwnej opowieści.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz chęć zrelaksować się jak Harry Potter przy szklaneczce soku z dyni? Jest na to sposób! Co prawda nie kupisz tego specyfiku od „zażywnej czarownicy z bufetowym wózkiem”. Próżno też go szukać w sklepie - chyba że na ulicy Pokątnej ;). Ale nic straconego - ulubiony sok z dyni Harrego Pottera można z łatwością przygotować w domu. Nie tylko dzieci będą zachwycone. 

Kilka wskazówek:

  • dynię wybierz niewielką, będzie bardziej soczysta i słodsza
  • w wersji dla dorosłych uży cydru zamiast soku jabłkowego i wrzuć kilka kostek lodu
  • w wersji dla odważnych dodaj do soku sporą szczyptę mielonego chili
  • zamiast nektaru lub puree z moreli, które sa u nas trudno dostępne użyj syropu z brzoskwiń w pusce, ewentualnie przyrządź puree morelowe samodzielnie
  • do soku można też dodać nieco świeżo wyciśniętego soku z marchewki
  • jeśli chcesz dodać napojowi słodyczy nie używając cukru czy miodu, dodaj do niego zblendowanego mocno dojrzałego banana lub zblendowane suszone daktyle

Przepis na ulubiony sok dyniowy Harrego Potera

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki soku jabłkowego lub cydru
  • 0,5 szklanki puree z moreli lub soku z brzoskwiń w puszce
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • (opcjonalnie ) brązowy cukier lub miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek i włókien, ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
  • Wstaw do piekarnika i pieczw temperaturze 190 st. C, aż będzie miękka. Jak piec dynię?
  • Wyjmij, wystudż i obierz, zblenduj na puree. Dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy i zblenduj do połączenia.
  • W wersji dla dorosłych i chętnych do soku można dodać jeszcze szczyptę chili.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej