Tak pyszne naleśniki robi się w Bawarii. Ten przepis ma prawie 100 lat i zawsze wychodzi

naleśniki po bawarsku
Autor: Shutterstock Przepis na naleśniki po bawarsku pochodzi ze starej książki. Smakują obłędnie i są puszyste.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki po bawarsku są tak pyszne, że znikają z talerzy w okamgnieniu. Ten stuletni przepis pochodzi z książki kucharskiej Marii Disslowej i w niczym nie przypomina znanych nam dziś receptur. Ich przygotowanie jest jednak proste i zawsze się udaje, a ich smak zachwyca. Poznajcie sprawdzony już sto lat temu przepis na naleśniki po bawarsku.

Przepis na naleśniki po bawarsku – pyszne i puszyste

Przepis na pełne smaku naleśniki po bawarsku po raz pierwszy pojawił się w książce kulinarnej autorstwa Marii Disslowej. Od tamtej pory minęło już prawie sto lat, a jej receptura znowu staje się prawdziwym hitem. Naleśniki przyrządzone według tego przepisu są pyszne, miękkie i puszyste. Mają delikatny smak z orzeźwiającą cytrynową nutą. Przyrządza się je zupełnie inaczej niż te, które znamy. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się na bazie ciepłego mleka z dodatkiem cukru i skórki z cytryny, a następnie dodaje się pozostałe składniki. Dzięki dodatkowi ubitych na sztywną pianę białek są puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach.

Z czego zrobić naleśniki po bawarsku?

Naleśniki bawarskie według przepisu Marii Disslowej robi się z kilku produktów. Chociaż od premiery przepisu minęło już prawie sto lat, wszystkie składniki są cały czas dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku. Świetnie smakują ze słodkimi dodatkami jak dżemy, sezonowe owoce czy twarożek waniliowy. Sprawdzi się też cukier puder.

Co jest więc potrzebne, aby usmażyć furę wyśmienitych naleśników po bawarsku? Lista niezbędnych składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić naleśniki po bawarsku?

Przepis Marii Disslowej na naleśniki po bawarsku nie jest skomplikowany. To łatwa receptura na pełne smaku domowe naleśniki. Wystarczy raz skorzystać z tego przepisu, aby klasyczne receptury odeszły w zapomnienie. Usmażenie naleśników po bawarsku nie wymaga też długiego czasu przygotowania. Zrobienie ciasta naleśnikowego to tylko kilka minut. Smażenie trwa niewiele dłużej.

Jak więc zrobić znakomite naleśniki po bawarsku, które oczarują orzeźwiającym smakiem? Przepis Marii Disslowej jest łatwy, a naleśniki zawsze się udają.

  • 1. krok – zagotowanie mleka ze skórką otartą z cytryny i cukrem
  • 2. krok – wymieszanie mleka z mąką pszenną
  • 3. krok – wymieszanie masy z żółtkami i sokiem z cytryny
  • 4. krok – połączenie ciasta naleśnikowego z ubitymi na sztywną pianę białkami
  • 5. krok – usmażenie naleśników po bawarsku na patelni

SKŁADNIKI

  • 125 ml mleka
  • 65 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka przełożyć skórkę z cytryny i zasypać cukrem. Wlać mleko i zagotować.
  • Garnek zestawić z ognia wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Dodać żółtka i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Na patelni roztopić masło. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta. Naleśniki smażyć na małym ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na słodko z owocami, dżemem, cukrem pudrem lub waniliowym twarożkiem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej