Skąd się wzięły naleśniki? [HISTORIA KUCHNI]
Zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięło się jedno z najłatwiejszych i najbardziej popularnych dań? Naleśniki potrafi zrobić prawie każdy, a dowolność ich przyrządzenia sprawia, że idealnie pasują do każdego typu kuchni.
Naleśniki to danie, które zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Możesz przyrządzić je na słono lub na słodko, jeść na ciepło lub na zimno, z farszem lub bez farszu. Patent na to danie to prawdziwy skarb. Co więcej składniki na naleśniki są prawie zawsze w każdym domu. A zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięło się to danie?
Starożytni Grecy zajadali się naleśnikami?
Obecna forma naleśników nieco różni się od tej znanej już za czasów starożytnej Grecji. Każda kultura, która przejmowała coraz bardziej popularny przepis, modyfikowała skład i smak dania. Jednak pierwsze informacje, które opisywały ciasto podobne do dzisiejszych naleśników pochodzą od greckiego komediopisarza Kratinosa. Tworzył on w Atenach w IV wieku p.n.e. i owe ciasto opisał w jednym ze swoich dzieł. Pisarz określił danie jako ciepłe i smaczne.
Naleśniki były popularne nie tylko w Grecji. Odpowiednie wersje naleśników były popularne w wielu europejskich krajach. Z czasem pojawiły się konkretne cechy naleśników, na podstawie których powstało obecne danie. Różnorodność ciast naleśnikowych powoduje, że nie jest ważne dokładne zachowanie proporcji składników. Naleśniki możemy przyrządzić na słodko z serem lub dodając krem czekoladowy, albo też z owocami. Znane i równie popularne są też wersje wytrawne - z mięsem, warzywami, kapustą i grzybami, Każda kompozycja tworzy nowy smak i tym samym nowy przepis.