Smażę naleśniki i nadziewam je aromatycznym farszem. Ten wegetariański obiad sprawdza się zawsze

naleśniki z soczewicą
Autor: Shutterstock Z soczewicy zrobisz pyszne nadzienie do naleśników. To pomysł na smaczny obiad nie tylko w piątek.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Czerwona soczewica jest składnikiem wielu wegetariańskich potraw. Jest pyszna i zawiera cenne substancje odżywcze. Idealnie nadaje się do przyrządzenia pysznego i aromatycznego farszu do naleśników. Wystarczy połączyć ją z kilkoma dodatkami, nadziać naleśniki i zapiec w piekarniku. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na naleśniki z soczewicą.

Co dodać do farszu z soczewicy do naleśników?

Sekretem smaku tego dania jest przepyszne nadzienie. Głównym składnikiem jest soczewica. Ta znana i lubiana roślina strączkowa jest bogata w pełnowartościowe białko, błonnik oraz żelazo, kwas foliowy, magnez i potas. Dobrze wpływa na pracę serca, jest lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny. Dodatkową zaletą soczewicy jest to, że jest łatwa i szybka do przygotowania, a także ma wszechstronne wykorzystanie w przepisach kulinarnych. Jednym z pomysłów na soczewicę jest farsz do naleśników.

W tym przepisie pyszny soczewicowe nadzienie do naleśników przygotowuje się z produktów znanych i łatwo dostępnych. Lista składników może wyda się długa, ale z kupieniem niezbędnych artykułów spożywczych nie ma problemu. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy farsz do naleśników?

  • składniki roślinne – soczewica czerwona, kukurydza konserwowa, suszone pomidory w oleju, fasolka szparagowa, cebule
  • ryż
  • żółty ser
  • śmietana o zawartości tłuszczu 12 proc.
  • przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Jak zrobić naleśniki z soczewicą?

Przepis na pełne smaku i aromatu naleśniki nadziane znakomitym farszem z soczewicy czerwonej nie jest skomplikowany. Składa się z kilku czynności, które nikomu nie powinny sprawić problemów. Należy jednak postępować według tego prostego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa.

Jak więc usmażyć naleśniki i przyrządzić smakowity farsz z soczewicy? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i w niecałą godzinę podać bliskim na obiad.

  • 1. krok – ugotowanie ryżu i soczewicy 
  • 2. krok – podsmażenie warzyw i połączenie ich z soczewicą, ryżem i pozostałymi składnikami farszu
  • 3. krok – usmażenie naleśników
  • 4. krok – nadzianie naleśników farszem z soczewicy, ułożenie ich w formie do zapiekania i posypanie serem
  • 5. krok – zapieczenie naleśników z soczewicą w piekarniku

Z czym jeść naleśniki z soczewicą?

Wyśmienite naleśniki nadziane pysznym i aromatycznym farszem z soczewicy czerwonej to pomysł na rodzinny obiad, który oczaruje każdego. Chociaż danie jest wegetariańskie i nie zawiera mięsa, idealnie syci i dodaje energii. Aby obiad był kompletny, warto podać do niego chrupiącą surówkę, która podkreśli smak potrawy. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na surówkę do naleśników z soczewicą.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 400 ml mleka
  • 350 g maki pszennej
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 jajka

  • farsz:
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 kukurydzy konserwowej
  • 100 g startego sera żółtego
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować do miękkości.
  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać fasolkę szparagową i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i smażyć 10 minut, często mieszając.
  • Dodać soczewicę, kukurydzę, ryż i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski przesypać mąkę pszenną. Wlać mleko, dodać roztopione masło klarowane i wbić jajka. Zmiksować na jednolite ciasto.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.
  • Na naleśniki nakładać farsz i zwinąć w rulony. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej