Smażę naleśniki i nadziewam je aromatycznym farszem. Ten wegetariański obiad sprawdza się zawsze

Dieta wegetariańska
Czerwona soczewica jest składnikiem wielu wegetariańskich potraw. Jest pyszna i zawiera cenne substancje odżywcze. Idealnie nadaje się do przyrządzenia pysznego i aromatycznego farszu do naleśników. Wystarczy połączyć ją z kilkoma dodatkami, nadziać naleśniki i zapiec w piekarniku. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na naleśniki z soczewicą.
Co dodać do farszu z soczewicy do naleśników?
Sekretem smaku tego dania jest przepyszne nadzienie. Głównym składnikiem jest soczewica. Ta znana i lubiana roślina strączkowa jest bogata w pełnowartościowe białko, błonnik oraz żelazo, kwas foliowy, magnez i potas. Dobrze wpływa na pracę serca, jest lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny. Dodatkową zaletą soczewicy jest to, że jest łatwa i szybka do przygotowania, a także ma wszechstronne wykorzystanie w przepisach kulinarnych. Jednym z pomysłów na soczewicę jest farsz do naleśników.
W tym przepisie pyszny soczewicowe nadzienie do naleśników przygotowuje się z produktów znanych i łatwo dostępnych. Lista składników może wyda się długa, ale z kupieniem niezbędnych artykułów spożywczych nie ma problemu. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy farsz do naleśników?
- składniki roślinne – soczewica czerwona, kukurydza konserwowa, suszone pomidory w oleju, fasolka szparagowa, cebule
- ryż
- żółty ser
- śmietana o zawartości tłuszczu 12 proc.
- przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Jak zrobić naleśniki z soczewicą?
Przepis na pełne smaku i aromatu naleśniki nadziane znakomitym farszem z soczewicy czerwonej nie jest skomplikowany. Składa się z kilku czynności, które nikomu nie powinny sprawić problemów. Należy jednak postępować według tego prostego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa.
Jak więc usmażyć naleśniki i przyrządzić smakowity farsz z soczewicy? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i w niecałą godzinę podać bliskim na obiad.
- 1. krok – ugotowanie ryżu i soczewicy
- 2. krok – podsmażenie warzyw i połączenie ich z soczewicą, ryżem i pozostałymi składnikami farszu
- 3. krok – usmażenie naleśników
- 4. krok – nadzianie naleśników farszem z soczewicy, ułożenie ich w formie do zapiekania i posypanie serem
- 5. krok – zapieczenie naleśników z soczewicą w piekarniku
Z czym jeść naleśniki z soczewicą?
Wyśmienite naleśniki nadziane pysznym i aromatycznym farszem z soczewicy czerwonej to pomysł na rodzinny obiad, który oczaruje każdego. Chociaż danie jest wegetariańskie i nie zawiera mięsa, idealnie syci i dodaje energii. Aby obiad był kompletny, warto podać do niego chrupiącą surówkę, która podkreśli smak potrawy. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na surówkę do naleśników z soczewicą.
- Do surówki z selera dodaję ten egzotyczny owoc. W kilka minut mam soczystą surówkę do obiadu
- To najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu
- Szatkuję czerwoną kapustę i mieszam z majonezem. To najlepsza surówka, która pasuje do każdego obiadu
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 400 ml mleka
- 350 g maki pszennej
- 100 g masła klarowanego
- 2 jajka
farsz:- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 kukurydzy konserwowej
- 100 g startego sera żółtego
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 g ryżu
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotować do miękkości.
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać fasolkę szparagową i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i smażyć 10 minut, często mieszając.
- Dodać soczewicę, kukurydzę, ryż i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski przesypać mąkę pszenną. Wlać mleko, dodać roztopione masło klarowane i wbić jajka. Zmiksować na jednolite ciasto.
- Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.
- Na naleśniki nakładać farsz i zwinąć w rulony. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.