Puszyste naleśniki zrobisz tylko tak. Z tym węgierskim przepisem zawsze się udają
Dieta wegetariańska
Jak zrobić puszyste naleśniki? Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który pochodzi z kuchni węgierskiej. Są pyszne i przyjemnie puszyste. Wyśmienite naleśniki węgierskie robi się łatwo ze składników, które łatwo kupić w naszych sklepach. Zobaczcie, jak Węgrzy smażą puszyste naleśniki na drożdżach i sprawdźcie ten prosty przepis.
Naleśniki na drożdżach – składniki
Aby przygotować pyszne i puszyste naleśniki według węgierskiej receptury, wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty można kupić nawet w małych sklepach i są dostępne przez cały rok. Lista składników obejmuje tylko pięć produktów, szczyptę soli oraz olej do smażenia.
Z czego więc zrobić pyszne naleśniki węgierskie, które zachwycą puszystą konsystencją? Do przygotowania ciasta potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- świeże drożdże
- jajka
- cukier
- sól
- olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki na drożdżach?
Przepis na puszyste naleśniki, które rosną na świeżych drożdżach, nie jest trudny. Ta oryginalna węgierska receptura jest prosta i nie trzeba się obawiać, że coś pójdzie nie tak. Należy jednak przestrzegać zaleceń podanych w przepisie. Wszystkie składniki do ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, a jajka i drożdże wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Jak więc robi się pyszne naleśniki na drożdżach? Węgrzy przyrządzają je w kilku łatwych krokach.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego, a następnie wymieszanie go z żółtkami
- 2. krok – połączenie zaczynu drożdżowego z mąką, solą i mlekiem oraz pianą z białek
- 3. krok – odstawienie ciasta naleśnikowego do wyrośnięcia na kwadrans
- 4. krok – usmażenie puszystszych naleśników na patelni
Jak podawać naleśniki na drożdżach?
Wyjątkowe naleśniki przygotowane według węgierskiej receptury, które urzekają smakiem już po pierwszym kęsie, smakują zawsze i każdemu. Dzięki temu, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, można je smażyć na okrągło.
Puszyste naleśniki na drożdżach najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami. Farszem może być dżem owocowy, serek homogenizowany czy słodki twarożek. Naleśniki na drożdżach po węgiersku pysznie smakują z bitą śmietaną, domowymi lodami czy polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 300 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miski i wlać połowę ciepłego mleka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
- Do zaczynu drożdżowego dodać żółtka i wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę ze szczyptą soli i wlewać mleko. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe naleśniki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać ze słodkimi dodatkami.