Naleśniki z tym farszem smakują obłędnie. Wystarczą 3 składniki i 2 przyprawy
Dieta wegetariańska
Naleśniki z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad w niecałe pół godziny. Danie jest nie tylko szybkie, ale i pełne smaku oraz grzybowego aromatu. Jego sekretem jest ciasto z jednym nieoczywistym składnikiem, który sprawia, że naleśniki smakują wyjątkowo dobre. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na pyszne i aromatyczne naleśniki z pieczarkami.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe do pieczarek?
W tym sprawdzonym przepisie ciasto na naleśniki robi się z pięciu prostych produktów. Do naleśników przygotowanych według tradycyjnego przepisu wykorzystuje się mleko. W tej recepturze zostało zastąpione innym mlecznym produktem. Tajemnicą smaku tych pysznych naleśników jest kefir. To właśnie on sprawia, że smakują tak dobrze i mają przyjemną konsystencję.
Aby zrobić ciasto do naleśników z pieczarkowym farszem, potrzebne są takie produkty jak mąka pszenna, kefir, woda gazowana, jajka i szczypta soli. Po zmiksowaniu składników powstaje gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Porcje nakłada się na rozgrzany na patelni olej i smaży z obu stron, aż naleśniki nabiorą złotego koloru.
Jak zrobić farsz do naleśników z pieczarkami?
Przyrządzenie aromatycznego farszu do naleśników jest bardzo łatwe. Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty i dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Co dodać do farszu z pieczarek? W tym sprawdzonym przepisie nadzienie robi się z pieczarek, cebuli i włoskiego sera mozzarella oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przepis na pieczarkowe nadzienie do naleśników nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności i wielu godzin w kuchni. Jak więc przyrządzić pyszny i aromatyczny farsz do naleśników? To tylko kilka banalnych kroków.
- 1. krok – podsmażenie cebuli
- 2. krok – dodanie pieczarek i smażenie, aż się zarumienią
- 3. krok – doprawienie farszu pieczarkowego do naleśników
Jak zawijać naleśniki z pieczarkami?
Wyjątkowo smaczne naleśniki wypełnione pieczarkowym farszem i serem mozzarella to świetny pomysł na rodzinny obiad. Istnieje kilka sposobów na podanie tego pysznego dania. Podstawą jest nałożenie na naleśniki pieczarek i posypanie go startą mozzarellą. Naleśniki można zwinąć w rulony lub tak jak na krokiety. Można też złożyć je w trójkąty lub w kopertę. W każdej wersji naleśniki z pieczarkami smakują obłędnie i zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia.
SKŁADNIKI
- naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
farsz:- 200 g pieczarek
- 50 g tartego sera mozzarella
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę ze szczyptą soli. Wlać kefir i wodę. Wbić jajka. Składniki zmiksować na gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone naleśniki przekładać na talerz i przykryć drugim, aby nie ostygły.
- Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż woda odparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Pieczarkowy farsz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na każdego naleśnika nałożyć porcję pieczarkowego farszu i posypać startym serem mozzarella. Zawinąć w rulon lub złożyć w kopertę.
- Podawać na ciepło z jogurtowym sosem i chrupiącą surówką.