Naleśniki z butelki - szybki sposób na przygotowanie ciasta naleśnikowego prosto z USA

Naleśniki z butelki
Autor: Shutterstock Naleśniki z butelki to prosty sposób na przygotowanie naleśnikowego ciasta.
łatwy
10 min
2

Aby przygotować pyszne naleśniki nie musisz mieć miksera, trzepaczki ani sterty brudnych naczyń po przygotowaniach ciasta. Wystarczy plastikowa butelka. Pomysł amerykanów obiegł cały świat i trzeba przyznać jest genialny w swojej prostocie. Jak zrobić naleśniki z butelki?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • odrobina soli lub cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia
  • oraz
  • butelka plastikowa zakręcana (min. 1,5 litra)
  • opcjonalnie lejek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Butelkę dokładnie wypłucz lub umyj, a następnie osusz.
  • Do tak przygotowanej butelki wsyp mąkę oraz sól lub cukier.
  • Następnie wlej mleko i wodę, dodaj jajko.
  • Butelkę szczelnie zakręć, po czym wstrząsaj nią intensywnie, aż składniki dobrze się połączą.
  • Gdy ciasto będzie już jednolite, odstaw butelkę.
  • Rozgrzej dobrze patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu.
  • Porcje ciasta wylewaj na patelnię prosto z butelki. Smaż na złoto z obu stron.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Galeria: Naleśniki na 12 sposobów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej