Krokiety z grzybami: przepis na naleśniki z grzybami

Krokiety z grzybami: przepis na naleśniki z grzybami
Autor: Shutterstock Krokiety z grzybami można podać jako samodzielne danie lub do czerwonego barszczu lub bulionu warzywnego
łatwy
45 min
4

Zamiast zwykłych naleśników, wypróbuj przepis na krokiety z grzybami. Szybkie krokiety z farszem grzybowym robi się z ciasta naleśnikowego. Wystarczy zawinąć naleśnik z farszem, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. Krokiety najlepiej smakują serwowane z czerwonym barszczem lub bulionem. 

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 10-12 kopiastych łyżek mąki (można przyjąć: 1 placek = 1 łyżka mąki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki piwa
  • Farsz:
  • 1/2 kg dowolnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto: składniki wymieszać, ubić trzepaczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki.
  • Drobno pokrojone grzyby obsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.
  • Odparować wodę, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić, wymieszać z jajkiem i przyprawić. 
  • Na plackach ułożyć farsz z grzybów. Uformować krokiety, tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć na maśle.
  • Naleśniki można podawać z bulionem lub barszczem czerwonym.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?