Dodaj do ciasta i usmaż na patelni. Najlepsze racuchy zrobisz z tym warzywem

racuchy z rabarbarem
Autor: Shutterstock Zapomnij o jabłkach. Puszyste racuchy zrobisz z tym sezonowym warzywem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Do czego można wykorzystać rabarbar? Odpowiedź kryje się w tym przepisie. Drożdżowe racuchy z rabarbarem oczarują smakiem każdego, kto ich spróbuje. Są niezwykle puszyste i idealnie słodkie. Podbiją kubki smakowe i małych, i dużych. Z tym sprawdzonym przepisem chrupiące racuchy, w których środku kryją się kawałki rabarbaru, udadzą się już za pierwszym razem.

Racuchy z rabarbarem – składniki

Do usmażenia fury domowych racuchów wzbogaconych rabarbarem wykorzystuje się popularne produkty. Wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Właśnie teraz sezon na rabarbar jest w pełni, dlatego dobrze jest z niego skorzystać, ponieważ potrwa tylko do końca lata.

Co jest potrzebne, aby zrobić puszyste racuchy z dodatkiem rabarbaru? Lista składników jest podzielona na poszczególne części. Dzięki temu przygotowanie ciasta i usmażenie racuchów jest o wiele łatwiejsze.

  • składniki do zaczynu drożdżowego – świeże drożdże, mleko, mąka, cukier
  • składniki do ciasta – rabarbar, mąka, cukier, cukier z wanilią, jajka, mleko, masło

Jak zrobić racuchy z rabarbarem?

Przepis na pyszne domowe racuchy rabarbarowe jest łatwy, ale należy stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie. Racuchy robi się z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu, aby wyrosnąć. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko należy podgrzać.

Jak więc usmażyć doskonałe racuchy z dodatkiem rabarbaru? Przepis jest łatwy i został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – połączenie ciasta z rabarbarem
  • 4. krok – usmażenie racuchów rabarbarowych na patelni

Jak podawać racuchy z rabarbarem?

Puszyste domowe racuchy z dodatkiem rabarbaru są pyszne i smakują każdemu. Nawet ci, którym z rabarbarem nie jest po drodze, będą oczarowani ich smakiem. Racuchy z rabarbarem to pyszne danie sezonowe, które można serwować na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek i słodkich przekąsek ze sklepu.

Gotowe racuchy pysznie smakują na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu. Aby podkręcić ich smak, można oprószyć je cukrem pudrem lub skropić owocową polewą. Pysznie łączą się z naturalnym jogurtem i domowym dżemem.

SKŁADNIKI

  • zaczyn drożdżowy:
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  •  
  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować zaczyn drożdżowy. Pokruszone drożdże przesypać do miseczki. Wsypać cukier i mąkę. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wlać mleko i wbić jajka. Wlać roztopione masło. Wymieszać.
  • Wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron, aż nabiorą delikatnego rumianego koloru. Usmażone racuchy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło lub zimno oprószone cukrem pudrem, z jogurtem lub dżemem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej