Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis. Czy naleśniki mogą być dietetyczne? [GALERIA]

2021-01-02
Dietetyczne naleśniki z otrębami
Autor: Shutterstock Naleśniki z otrąb owsianych i pszennych to pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznych naleśników
łatwy
15 min
4

Jesteś na diecie lub po prostu masz ochotę na coś lekkostrawnego? Wypróbuj przepis na dietetyczne naleśniki z otrąb owsianych i pszennych, z dodatkiem nasion słonecznika. Są zdrowe, lekkostrawne i uniwersalne. Wegetariańskie naleśniki z otrąb proponujemy podawać z musem jabłkowym lub w wersji wytrawnej z warzywami. 

Polecamy też:

Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne. Trudno się od nich oderwać!

Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki

Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami

Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek

Składniki

1/2 szklanki otrębów owsianych

1/2 szklanki mąki pszennej

szklanka mleka

2 łyżki nasion słonecznika

1 jajko

olej, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nasiona słonecznika zmiksuj z otrębami i wymieszaj z mąką.

Żółtko połącz z mlekiem, białko ubij na pianę ze szczyptą soli.

Wymieszaj mleko z mąką z otrębami i słonecznikiem, ciasto delikatnie połącz z białkiem. Smaż na patelni teflonowej lekko skropionej olejem.

Naleśniki podawaj z musem jabłkowym, warzywami lub innym ulubionym dodatkiem.