Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki

Naleśniki na maślance - przepis na puszyste naleśniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki na maślance są wilgotne i puszyste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki przygotowane z ciasta z dodatkiem maślanki są elastyczne, lekko wilgotne, a jednocześnie puszyste. Świetnie smakują z wytrawnym nadzieniem - na przykład szpinakowo-serowym, ale ze zwykłym dżemem również kuszą.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wysokiego naczynia wlać mleko i maślankę, wsypać mąkę sól i cukier. Zmiksować na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Pod koniec miksowania dodać olej.

  • Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7