Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek

Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet z dodatkiem płatków owsianych  i jabłka nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także dostarcza sporą porcję zdrowego błonnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Omlet to pyszne danie niesłychanie łatwe do przygotowania. Można też wzbogacić je o witaminy i zdrowy  błonnik - dodając do niego płatki owsiane i jabłko.

Składniki

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • ½ szklanki wody

  • 1 małe jabłko lub połowa średniego

  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane ugotować na gęsto w ½ szklanki wody i przestudzić.

  • Oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.

  • W osobnym naczyniu ubić białko na sztywno, a następnie dodać do reszty i delikatnie, dokładnie wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć płomień na bardzo mały, a patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż omlet od spodu nabierze brązowego koloru i będzie się dało go przewrócić. Najlepiej użyć do tego pokrywki, gdyż omlet jest bardzo delikatny.

  • Po przewróceniu na drugą stronę można dodać jeszcze odrobinę oleju i smażyć chwilę pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem, jogurtem albo innymi ulubionymi dodatkami.

Ocena: 3,4