Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne. Trudno się od nich oderwać!

Cienkie naleśniki z cukinii
Autor: Shutterstock Cienkie naleśniki z cukinii są pyszne jako danie samodzielne lub z wytrawnym nadzieniem
łatwy
30 min
4

Naleśniki z cukinii są cienkie, lekkie i przepyszne. Oto cukinia lub kabaczek nie ma w nich nic niezwykłego. Neutralny smaki i zapach niczym nie zaskakuje. Ale jest to jedno z tych warzyw, które w pełni ujawnia swoje zalety dopiero w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami. Cóż, nie ma takiej osoby, która mogłaby odmówić naleśników z cukinią! Wprost trudno się od nich oderwać!

Może polubisz te przepisy z cukinią

Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl

Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

 

SKŁADNIKI

  • 800 g młodej cukinii lub kabaczka
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię (kabaczka) zetrzeć na tarce.
  • Koperek lub natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Jajka ubić z solą. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednorodną masę.
  • Do ciasta dodać tartą cukinię, posiekany koperek oraz olej. Wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką.
  • Smażyć cienkie naleśniki.
  • Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub z farszami: mięsnym, warzywnym, serowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej