Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne. Trudno się od nich oderwać!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Cienkie naleśniki z cukinii są pyszne jako danie samodzielne lub z wytrawnym nadzieniem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Naleśniki z cukinii są cienkie, lekkie i przepyszne. Oto cukinia lub kabaczek nie ma w nich nic niezwykłego. Neutralny smaki i zapach niczym nie zaskakuje. Ale jest to jedno z tych warzyw, które w pełni ujawnia swoje zalety dopiero w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami. Cóż, nie ma takiej osoby, która mogłaby odmówić naleśników z cukinią! Wprost trudno się od nich oderwać!
Składniki
800 g młodej cukinii lub kabaczka
2 jajka
200 ml mleka
1,5 szklanki mąki
1 pęczek koperku lub natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Cukinię (kabaczka) zetrzeć na tarce.
Koperek lub natkę pietruszki drobno posiekać.
Jajka ubić z solą. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednorodną masę.
Do ciasta dodać tartą cukinię, posiekany koperek oraz olej. Wymieszać.
Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką.
Smażyć cienkie naleśniki.
Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub z farszami: mięsnym, warzywnym, serowym.
Może polubisz te przepisy z cukinią
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe