Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne. Trudno się od nich oderwać!

Cienkie naleśniki z cukinii: lekkie i przepyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cienkie naleśniki z cukinii są pyszne jako danie samodzielne lub z wytrawnym nadzieniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki z cukinii są cienkie, lekkie i przepyszne. Oto cukinia lub kabaczek nie ma w nich nic niezwykłego. Neutralny smaki i zapach niczym nie zaskakuje. Ale jest to jedno z tych warzyw, które w pełni ujawnia swoje zalety dopiero w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami. Cóż, nie ma takiej osoby, która mogłaby odmówić naleśników z cukinią! Wprost trudno się od nich oderwać!

Składniki

  • 800 g młodej cukinii lub kabaczka

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię (kabaczka) zetrzeć na tarce.

  • Koperek lub natkę pietruszki drobno posiekać.

  • Jajka ubić z solą. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednorodną masę.

  • Do ciasta dodać tartą cukinię, posiekany koperek oraz olej. Wymieszać.

  • Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką.

  • Smażyć cienkie naleśniki.

  • Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub z farszami: mięsnym, warzywnym, serowym.

Może polubisz te przepisy z cukinią

Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl

Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

 

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).