Dietetyczne naleśniki z otrębami: przepis. Czy naleśniki mogą być dietetyczne? [GALERIA]
Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami to świetna propozycja obiadowa. Można je podać również na kolację. Są doskonałym daniem samodzielnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać je z surówką, czy mięsem w sosie.
Składniki
350 g twarogu półtłustego
4 jajka
50 g masła
260 g mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
40 ml oleju roślinnego
500 ml mleka
1 pęczek świeżego koperku lub szczypiorku lub natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Twaróg pokruszyć, dodać mleko i ubić razem do uzyskania jednorodnej płynnej masy.
Następnie do płynnej masy dodać cukier, sól i po 1 jajku, nadal miksując.
Dodawać po 2 łyżki mąki i miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać masło i olej.
Koperek posiekać nożem, dodać do ciasta. Wymieszać łyżką.
Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Ciasto nabierać łyżką wazową i smażyć naleśniki na słabym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska