Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami

Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami to świetna propozycja obiadowa. Można je podać również na kolację. Są doskonałym daniem samodzielnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać je z surówką, czy mięsem w sosie. 

Składniki

  • 350 g twarogu półtłustego

  • 4 jajka

  • 50 g masła

  • 260 g mąki

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 40 ml oleju roślinnego

  • 500 ml mleka

  • 1 pęczek świeżego koperku lub szczypiorku lub natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg pokruszyć, dodać mleko i ubić razem do uzyskania jednorodnej płynnej masy.

  • Następnie do płynnej masy dodać cukier, sól i po 1 jajku, nadal miksując.

  • Dodawać po 2 łyżki mąki i miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać masło i olej.

  • Koperek posiekać nożem, dodać do ciasta. Wymieszać łyżką.

  • Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Ciasto nabierać łyżką wazową i smażyć naleśniki na słabym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6