Zapiekanka makaronowa z cukinią

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Zapiekanka z cukinii, makaronu i sera
Autor: mat. pras. SERTOP Zapiekanka makaronowa z cukinią 
łatwy
40 min
4

Przepis na szybki obiad? Zapiekanka makaronowa z cukinią i serem! Makaron tagliatelle połącz z aromatycznym boczkiem, cebulą i cukinią, a na koniec zalej sosem z serka topionego. Mmm, brzmi pysznie, prawda? Podajemy przepis na prostą zapiekankę z makaronu z cukinią i boczkiem.

SKŁADNIKI

  • 1/2 małej cukinii
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • Masło
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • Sól do smaku
  • 4 gniazdka tagliatelle
  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Tylżycki, Edam
  • 150 ml mleka
  • Listki świeżej bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Cukinię obieramy ze skóry i ścinamy obieraczką do warzyw, tworząc cukiniowe tagliatelle.

    Boczek kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do momentu, kiedy będzie szklista (w razie potrzeby możemy dodać trochę masła).

    Dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą al dente, mieszamy je z chili, pieprzem i solą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.

    W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i łączymy z warzywami z patelni i boczkiem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia.

    W garnuszku podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego serek topiony i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści, gotową masą zalewamy warzywa z makaronem, pilnując, aby makaron był całkowicie zanurzony w serze.

    Całość zapiekamy w piekarniku na ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

mat. pras. SERTOP