Zapiekanka makaronowa z cukinią
Przepis na szybki obiad? Zapiekanka makaronowa z cukinią i serem! Makaron tagliatelle połącz z aromatycznym boczkiem, cebulą i cukinią, a na koniec zalej sosem z serka topionego. Mmm, brzmi pysznie, prawda? Podajemy przepis na prostą zapiekankę z makaronu z cukinią i boczkiem.
SKŁADNIKI
- 1/2 małej cukinii
- 1 duża cebula
- 100 g boczku wędzonego
- Masło
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka chili
- Sól do smaku
- 4 gniazdka tagliatelle
- 100 g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Tylżycki, Edam
- 150 ml mleka
- Listki świeżej bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Cukinię obieramy ze skóry i ścinamy obieraczką do warzyw, tworząc cukiniowe tagliatelle.
Boczek kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do momentu, kiedy będzie szklista (w razie potrzeby możemy dodać trochę masła).
Dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą al dente, mieszamy je z chili, pieprzem i solą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i łączymy z warzywami z patelni i boczkiem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia.
W garnuszku podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego serek topiony i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści, gotową masą zalewamy warzywa z makaronem, pilnując, aby makaron był całkowicie zanurzony w serze.
Całość zapiekamy w piekarniku na ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.