Zamiast do herbaty dodaj do leniwych. W tej wersji biją tradycyjne na głowę
Dieta wegetariańska
Kluski leniwe są nie tylko pyszne. To klasyczne danie domowe ma wiele innych zalet. Leniwe są łatwe, szybkie i niedrogie. Mało kto wie, że podstawowy przepis można wzbogacać różnymi dodatkami, które podkręcą ich smak. W tym przepisie leniwe są urozmaicone skórką egzotycznego owocu, który zwykle dodaje się do herbaty. Za ich oryginalny smak odpowiada cytryna. Poznajcie prosty przepis na leniwe cytrynowe.
Kluski leniwe cytrynowe – składniki
Lista składników, które potrzebne są do ugotowania domowych leniwych pierogów, jest krótka. Są na niej podstawowe produkty, które wykorzystuje się w tradycyjnej recepturze. Jest jednak jedna zmiana. Wśród nich znalazła się otarta skórka z cytryny. Ten sekretny składnik sprawia, że leniwe smakują rewelacyjnie. Mają pyszny i orzeźwiający smak. W tej wersji będą pysznie smakować na wiosenny obiad.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować pyszne domowe kluski leniwe w tej ciekawej wersji? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- ser twarogowy półtłusty
- mąka pszenna
- cytryna
- jajka
- cukier z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Jak zrobić kluski leniwe z cytryną?
Przepis na klasyczne leniwe pierogi wzbogacone otartą skórką cytrynową nie jest skomplikowany. To tylko kilka prostych kroków. Na przygotowanie nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin w kuchni. Danie robi się błyskawicznie. Wystarczy niecałe półgodziny, aby na stole wylądował wyborny wiosenny obiad z cytrynowymi leniwymi w roli głównej.
Warto pamiętać, aby przed starciem skórki cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórkę z cytryny najlepiej zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Jak więc gotuje się pyszne pierogi leniwe z dodatkiem aromatycznej skórki cytrynowej? Przepis jest banalnie łatwy i nikomu nie sprawi przykrych niespodzianek.
- 1. krok – wymieszanie twarogu z jajkami, cukrem z wanilią oraz skórką otartą z cytryny
- 2. krok – połączenie masy twarogowej z mąką pszenną i wyrobienie ciasta na leniwe
- 3. krok – uformowanie wałeczków i pokrojenie ich na mniejsze kawałki
- 4. krok – ugotowanie pierogów leniwych w osolonym wrzątku
Jak podawać kluski leniwe cytrynowe?
Pyszne domowe kluski z dodatkiem skórki cytrynowej to pomysł na klasyczne danie domowe w nowoczesnym wydaniu. Świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Zachwycą przyjemną konsystencją i orzeźwiającym smakiem.
Smakowite leniwe, których smak podkręca cytryna, można serwować z różnymi dodatkami. Pysznie łączą się ze śmietaną lub jogurtem greckim. Można podać do nich świeże owoce lub domowy dżem. Cytrynowe leniwe smacznie komponują się także z cukrem cynamonowym.
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu półtłustego
- 150 g mąki pszennej
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Wsypać cukier z wanilią i dodać otartą skórkę z cytryny. Wbić jajka. Wymieszać, aż składniki się połączą w jednolite ciasto.
- Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta uformował wałeczki i pokroić je pod kątem na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Leniwe gotować partiami przez 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z masłem i bułką tartą lub śmietaną.