Weź penne i szpinak. Obiad niczym z włoskiej restauracji zrobisz w 15 minut

penne ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Obiad w 15 minut? Błyskawiczne penne ze szpinakiem zachwyca smakiem.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Makaron wzbogacony aromatycznym sosem śmietanowym to pyszny i szybki pomysł na obiad. Najlepszym tego przykładem jest aromatyczne penne ze szpinakiem. Wbrew pozorom przyrządzenie takiego wyśmienitego obiadu nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przekonajcie się sami, ze pyszny makaron penne ze szpinakiem można zrobić w 15 minut.

Co dodajemy do makaronu ze szpinakiem?

W tym łatwym i szybkim przepisie na obiad z makaronem w roli głównej wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Doskonale się ze sobą komponują i tworzą danie, które smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji. Penne ze szpinakiem jest potrawą wegetariańską, więc na liście potrzebnych produktów nie ma żadnego mięsa.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić w domu obłędne penne ze szpinakiem? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • makaron penne
  • świeży szpinak
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 30%
  • cebula
  • czosnek
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i gałka muszkatołowa
  • do podania – starty parmezan lub gorgonzola

Jak zrobić dobry makaron ze szpinakiem?

Pyszne i aromatyczne penne wzbogacone liśćmi szpinaku i orzechami włoskimi to danie, które zasługuje na medal. Przepis nie jest skomplikowany, a przede wszystkim nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin w kuchni na przygotowanie takiego obiadu. Wystarcz kwadrans, aby na stole pojawiły się porcje doskonałego penne ze szpinakiem.

Jak się robi penne ze szpinakiem? Przepis jest bardzo łatwy. Czynności zostały dokładnie opisane, a dzięki temu przygotowanie jest tak banalnie proste.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu penne
  • 2. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i szpinaku, a następnie wymieszanie ich ze śmietanką i przyprawami
  • 3. krok – połączenie szpinaku z makaronem
  • 4. krok – udekorowanie porcji penne ze szpinakiem orzechami włoskimi i startym serem serem gorgonzola lub parmezanem

Jak podawać penne ze szpinakiem?

To pysznie danie, w którym główne role grają makaron penne i szpinak, świetnie sprawdzi się na obiad. Danie przyrządza się błyskawicznie, więc można robić je nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Przepis na pewno przypadnie do smaku wegetarianom i osobom, które ograniczają spożycie mięsa. Dodatkową zaletą doskonałego pod każdym względem penne wzbogaconego szpinakiem i orzechami włoskimi jest to, że wszystkie składniki są w sklepach niezależnie od pory roku. Dlatego to pełne smaku danie można robić na okrągło.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu penne
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnie zielonego koloru.
  • Wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.
  • Dodać ugotowany makaron, zmniejszyć ogień do małego i gotować kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Porcje makaronu nałożyć na talerze i posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz parmezanem lub serem gorgonzola.
  • Podawać na obiad.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej